Αρχική Eπικαιρότητα Δύσκολη νύχτα μετά τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα – Υψηλός...

Δύσκολη νύχτα μετά τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα – Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Πάνω από εξήντα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν από νωρίς σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, με την Πελοπόννησο να πλήττεται περισσότερο. Διαδοχικά μέτωπα κατέκαψαν στην Αρκαδία, την Αργολίδα και οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό του έργο σε Αχαΐα και Ηλεία. Η φωτιά από τα νότια της Αχαΐας πέρασε το απόγευμα στην περιοχή της Πηνείας στην Ηλεία με αποτέλεσμα να απειλούνται χωριά τόσο από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει έξω από τον Πύργο, όσο και από το δεύτερο μέτωπο. Ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς παραμένει υψηλός και για αύριο Σάββατο, κυρίως στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.

Εφιαλτικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου σπίτια και εγκαταστάσεις στο Χωρέμη έχουν υποστεί ζημιές, ενώ μέσα στα σπίτια στο Κρανίδι έφτασε η φωτιά. Τώρα εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή από το φόβο αναζωπυρώσεων.

Στην Αχαΐα μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται στον Ερύμανθο, έχοντας ξεκινήσει από την περιοχή Μαστραντώνη. Στη διάρκεια της μέρας φωτιές ξέσπασαν στην Κεφαλονιά, Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Λάρισα, τη Θήβα, ενώ εκδόθηκαν απανωτές εντολές είτε για εκκενώσεις περιοχών, είτε για να βρίσκονται σε επιφυλακή οι κάτοικοι περιοχών που πλησίαζαν οι φλόγες.

Είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς…..

…. σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες.

26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.

Υψηλός κίνδυνος και αύριο

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούσαν σήμερα περισσότερο από όλες τις προηγούμενες μέρες την εκδήλωση πυρκαγιών (η Αττική βρισκόταν στην κατηγορία συναγερμού 5, του ακραίου κινδύνου), βελτιώνονται από αύριο, καθώς υποχωρεί η ένταση των ανέμων.

Τα μποφόρ πέφτουν, αναφέρεται στην πρόγνωση του μετεωρολόγου και διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ.Κολυδάς, η θερμοκρασία θα διαρτηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ την επόμενη βδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.