Αρχική Eπικαιρότητα Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιουνίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Ιουνίου

Σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίου Ισμαήλ μάρτυρος, Αγίου Φήλικος.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:

  • Ισμαήλ, Ισμαήλης, Ισμαήλος,
  • Σμαήλης, Σμαήλος,
  • Μαήλης, Μαήλος,
  • Φήλιξ, Φίληξ, Φίλιξ,
  • Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη, Φηλικίτη*.

Άγιοι Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ

Και οι τρεις ήταν αδέλφια από την Περσία (ο πατέρας τους ήταν πυρολάτρης, ενώ η μητέρα τους χριστιανή και τους μετέδωσε τη χριστιανική αγωγή, ενώ τη χριστιανική μόρφωση κάποιος ευλαβής Ιερέας ονόματι Εύνικος) και είχαν έλθει στην Κωνσταντινούπολη για κάποια αποστολή.

Κατά το διάστημα της εκεί παραμονής τους, συνέβη να δουν στη Χαλκηδόνα τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, που θυσίαζε στα είδωλα εν μέσω πομπής. Το θέαμα αυτό τους λύπησε πολύ και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το κράτος, που ο ηγέτης του γινόταν ένοχος τέτοιας ασέβειας. Κάποιοι καταδότες όμως, που τους άκουσαν, τους κατάγγειλαν στον Ιουλιανό. Αυτός διέταξε αμέσως οι τρεις Πέρσες ν’ αρνηθούν το Χριστό. Αλλά και αυτοί με τη σειρά τους αποκρίθηκαν, ότι τους εαυτούς τους προ πολλού είχαν αρνηθεί, και στον Ιησού που είχαν παραδομένη την ψυχή τους, είναι έτοιμοι να χύσουν γι’ Αυτόν το αίμα τους. Τότε άρχισε ο βασανισμός τους.

Διαπέρασαν τους αστραγάλους τους με μυτερό αντικείμενο, και έκαψαν τις μασχάλες τους με αναμμένες λαμπάδες. Κατόπιν τους αποκεφάλισαν.

Αλλά η θεία δίκη δεν άργησε να έλθει. Όταν μετά από λίγο ο Ιουλιανός εξεστράτευσε κατά των Περσών, σε κάποια μάχη, πληρώνοντας για τις αμαρτίες του, έπεσε νεκρός στο άνθος της ηλικίας του.

Επίσης σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

☀ Ανατολή ήλιου: 06:02 – Δύση ήλιου: 20:50
🌔 Σελήνη 10.2 ημερών