Αρχική Eπικαιρότητα Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς – Από πότε...

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς – Από πότε ξεκινάει η πτώση της θερμοκρασίας

Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, οι κάτοικοι των αστικών περιοχών αναζητούν καταφύγιο από τον καύσωνα. Η υψηλή ξηρασία και η αφρικάνική σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Το φαινόμενο αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση από την Παρασκευή. Όπως μετέδωσε ο μετεωρολόγος του ΕΡΤNews, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στο δελτίο ειδήσεων των 12:00, στο Κρανίδι της Αργολίδας είχαμε 44 βαθμούς, αλλά μόλις γύρισε ο άνεμος και άλλαξε διεύθυνση έπεσε στη συνέχεια στους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρού που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και σήμερα (13/6) οι θερμοκρασίες, ενώ μικρή πτώση παρουσιάζει ο υδράργυρος μόνο στα βορειοδυτικά. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα,

α. Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.

β. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.

στ. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αύριο, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

ertnews.gr