Αρχική Eπικαιρότητα Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου – Ανάληψη του Κυρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου – Ανάληψη του Κυρίου

Σήμερα Πέμπτη, 13 Ιουνίου, είναι η Ανάληψη του Χριστού και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:

  • Τριφύλλιος,
  • Τριφύλιος.
  • Νεφέλη*.

Η Ανάληψη του Κυρίου

Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης. Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Σύμφωνα με τις περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης…»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.

Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

☀ Ανατολή ήλιου: 06:02 – Δύση ήλιου: 20:48
🌓 Σελήνη 6.6 ημερών