Αρχική Eπικαιρότητα Εν αναμονή του ανασχηματισμού: Αξιολογεί πρόσωπα και συμπεριφορές ο Κ. Μητσοτάκης –...

Εν αναμονή του ανασχηματισμού: Αξιολογεί πρόσωπα και συμπεριφορές ο Κ. Μητσοτάκης – Στόχος οι ουσιαστικές παρεμβάσεις

Ο χρονικός ορίζοντας των παρεμβάσεων που θα θελήσει να προωθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην εικόνα της υπουργικής ομάδας παραμένει ακόμη «θολός».

Η αναφορά του ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την παρούσα σύνθεση δείχνει, σε πρώτη ανάγνωση, μετατόπιση των όποιων εξελίξεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο φέρνει την κίνηση του ανασχηματισμού από τις αρχές της εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό, όμως, να είναι εκτός Ελλάδας από το Σάββατο έως και την Δευτέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με προβολή της περιλάλητης σε αυτές τις περιπτώσεις επισήμανσης σύμφωνα με την οποία «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» υπάρχει πάντα το σενάριο η κίνηση του ανασχηματισμού να γίνει ανά πάσα στιγμή.

«Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του μελετάει επιλογές και αξιολογεί πρόσωπα, με όλες τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για μία ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου αυτή να συνδυαστεί με την προώθηση του επόμενου κύματος των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», τονίζει ο πρωθυπουργός, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για αλλαγές που θα δείχνουν ότι έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών, για παράδειγμα, στο μέτωπο της ακρίβειας ή το μήνυμα επαγγελματικών ομάδων που το 2023 στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα αποστασιοποιήθηκαν.

Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται ότι θα έχει ο ανασχηματισμός είναι η αξιοποίηση μεγαλύτερου αριθμού μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παράλληλα, μένει να απαντηθεί και τι θα γίνε όσον αφορά στην εικόνα του επιτελείου εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας – κάτι που ζητούν και στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης ή ο Μάριος Σλαμάς – που θέτουν ζήτημα επιστροφής στις ρίζες.

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού για το κυβερνητικό σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε το πολιτικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που θέτει με ορίζοντας τριετίας, λαμβάνοντας, όπως είπε, το μήνυμα της κάλπης.

Η ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων σε εθνικό επίπεδο περιλαμβάνει:

·       Ακρίβεια
·       Αύξηση μισθών
·       Συνέχιση μείωσης φόρων
·       Στεγαστικό πρόβλημα
·       Λειτουργία ΑΣΕΠ
·       Υγεία
·       Ασφάλεια

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους 8 δισ. ευρώ

Ευρεία αποπληρωμή χρέους εντός του έτους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Κάνει λόγο για πρόωρες αποπληρωμές χρέους ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ένα ποσό το οποίο, θα διοχετευθεί προκειμένου να αποπληρωθούν πρόωρα οι δόσεις των διμερών δανείων – είναι δάνεια τα οποία έχουμε συνάψει με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου από τότε και αφορούν στα ποσά που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουμε τα χρόνια 2026, 2027, 2028.

Με αυτή την κίνηση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο συνολικός λογαριασμός των πρόωρων αποπληρωμών χρέους, γιατί έχουν δρομολογηθεί και άλλες κινήσεις – κυρίως στο μέτωπο των εντόκων γραμματίων – θα ανέβει στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ.

Αποτελεί ουσιαστικά μία κίνηση που στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους και μάλιστα κάνει και ένα… βήμα παραπάνω προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι, όχι μόνο μπορεί να εξασφαλιστεί για φέτος η μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της χώρας με βάση το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά μπορεί να προκύψει και μία μείωση του χρέους, σε απόλυτο αριθμό.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή, είναι επίσης σημαντικός. Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από αυτό που ονομάζεται «σκληρό μαξιλάρι». Πρόκειται για τα χρήματα τα οποία μας είχαν δώσει όταν έβγαινε η χώρα από τα μνημόνια, προκειμένου να τα κρατήσουμε σε περίπτωση που χρειαστεί για το χρέος. Τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Υπάρχει ανταπόκριση από τις αγορές με την ανακοίνωση της συμφωνίας, καθώς ήδη σήμερα καταγράφεται υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς.