Αρχική Eπικαιρότητα 5 Ιουνίου: Ημέρα περιβάλλοντος…

5 Ιουνίου: Ημέρα περιβάλλοντος…

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα Δημοτικά Σχολεία από αύριο και μέχρι τις 6 Ιουνίου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου, προβλέπονται με εγκύκλιο της υφυπουργού παιδείας κ.Ζέττας Μακρή που εστάλη σήμερα στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Αναλυτικά:

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Φροντίζω και Αγαπώ το Περιβάλλον – Ενημερώνομαι, Συμμετέχω και Ενεργώ» και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφόρου Ανάπτυξης, με κεντρικό θεματικό άξονα το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 σηματοδοτεί και τη συνέχεια της διεθνούς δράσης για την περίοδο (2021-2030), η οποία αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, υλοποιείται με τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών (U.N.) και συνιστά μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την προστασία, αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων.

Η βιοποικιλότητα, τα παραγόμενα αγαθά καθώς και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την υγεία, την επιβίωση αλλά και την πολιτιστική ανάπτυξη.

Με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών, των οικοσυστημάτων και την ατομική ευεξία, αναθεωρούμε τις συνήθειές μας ώστε να βρούμε ξανά την αρμονία με τη φύση. Κατά συνέπεια, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, μέσω της εκπαίδευσης για τα γενικότερα προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην κατεύθυνση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί των Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και οι Παιδαγωγικές Ομάδες (Π.Ο.) των Κ.Ε.ΠΕ.Α., να οργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά το χρονικό διάστημα από 4 Ιουνίου έως 6 Ιουνίου 2024, σχετικά με:

• το Περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή,

• την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών,

• τα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα,

• τα τοπικά οικοσυστήματα – (πανίδα, χλωρίδα, απειλούμενα είδη),

• την τροφική αλυσίδα,

• τον έλεγχο και την αποφυγή του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής.