Αρχική Ν. Αργολίδος A.Πουλάς: «Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το μπάχαλο της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιού...

A.Πουλάς: «Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το μπάχαλο της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιού και την αδιαφορία της για τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες»

Το ζήτημα της μειωμένης συνδεδεμένης ενίσχυσης που έλαβαν οι παραγωγοί πορτοκαλιών της Αργολίδας αλλά και το πρόβλημα των αθρόων εισαγωγών πορτοκαλιών από τρίτες χώρες συζήτησε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτη.

Ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε αρχικά στην πληρωμή των ποσών της συνδεδεμένης ενίσχυσης που ήταν πολύ πιο μειωμένα από αυτά που περίμεναν οι παραγωγοί αφού η τιμή ανά στρέμμα ήταν σχεδόν στο 1/3 της περσινής τιμής ενώ οι επιλέξιμες εκτάσεις είχαν διπλασιαστεί από 8,358,94 το 2022 σε 16.357,87 το 2023.

Στην ερώτηση του κ. Πουλά για ποιο λόγο διπλασιάστηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις ο κ. Σταμενίτης δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση ενώ ανέφερε ότι το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοιχτό για συμπληρωματικές δηλώσεις μέχρι τέλος Μαΐου, έπειτα θα διαμορφωθεί η τελική τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης και τέλος Ιουνίου θα γίνει όπως είπε συμπληρωματική πληρωμή και εκκαθάριση, επιβεβαιώνοντας το μπάχαλο της συγκεκριμένης πληρωμής.

Ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε επίσης και στο άλλο μεγάλο ζήτημα που «καίει» τους παραγωγούς πορτοκαλιών της Αργολίδας που είναι οι χαμηλές τιμές εμπορίας του προϊόντος λόγω αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο. Αναφέρθηκε στα αιτήματα της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας όπως εκφράστηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και είναι τα εξής:

  • Η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών πορτοκαλιού λόγω αθρόων εισαγωγών από την Αίγυπτο
  • Η διερεύνηση ενδεχόμενου εμπορικού ντάμπινγκ από την Αίγυπτο

Μάλιστα ο κ. Πουλάς έκανε ιδιαίτερη  αναφορά στα πορτοκάλια που πουλήθηκαν από τον Φεβρουάριο και μετά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, τα οποία όπως και κάθε χρόνο, προέρχονται από παραγωγούς που επενδύουν στην καλλιέργεια και κάνουν πρόσθετα έξοδα για να επιμηκύνουν την εμπορική περίοδο, κάτι που βοηθά στην στήριξη των τιμών και των εξαγωγών. Αν αυτοί οι παραγωγοί δεν στηριχθούν και την επόμενη χρονιά πουλήσουν νωρίς, θα υπάρξει υπερπροσφορά και πρώιμη πτώση των τιμών.

Για το ζήτημα των αθρόων εισαγωγών πορτοκαλιών από τρίτες χώρες και τις ενέργειες της κυβέρνησης ο κ. Σταμενίτης στη δευτερολογία του απέφυγε να απαντήσει γεγονός που αποδεικνύει την αδράνεια της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/ql8P8a_GIQU