Αρχική Ν. Αχαΐας Πάτρα: Παρέμβαση του ΟΚΑΝΑ για τη διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Πάτρα: Παρέμβαση του ΟΚΑΝΑ για τη διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης βραχείας παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης που προέκυψε στην Πάτρα, λόγω της υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών εντός σχολικού συγκροτήματος της πόλης, έθεσαν άμεσα σε εφαρμογή ο ΟΚΑΝΑ και ο πρόεδρος του, Αθανάσιος Θεοχάρης, σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα στελεχών του οργανισμού.

Σκοπός του σχεδίου έκτακτης βραχείας παρέμβασης, είναι η άμεση και εστιασμένη διαχείριση του προβλήματος, η συντονισμένη αντιμετώπισή του, καθώς και η δημιουργία μηχανισμού πρόληψης παρόμοιων περιστατικών. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 13/5, με στόχο η επαναλειτουργία των εν λόγω σχολείων να γίνει με αίσθημα ασφάλειας για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στην ΕΡΤ Πάτρας, το σχέδιο του ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνει:

α) δράσεις ενημέρωσης μέσα στα σχολεία από τη διεπιστημονική ομάδα ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και θεραπευτών του ΟΚΑΝΑ από την Πάτρα και την Αθήνα στους διευθυντές, τους συμβούλους εκπαίδευσης και τους σχολικούς ψυχολόγους, για θέματα εξαρτήσεων και τις διαθέσιμες υπηρεσίες του Οργανισμού στην Πάτρα,

β) διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού

γ) διενέργεια ατομικών και ομαδικών συνεδριών με μαθητές ή και γονείς που επιθυμούν καθώς και

δ) τη διενέργεια δύο ημερίδων πριν το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς για γονείς και εκπαιδευτικούς, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή τους για τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές, για θέματα νεανικής παραβατικότητας καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου τους.

Επιπλέον, θα προγραμματιστεί συνάντηση στελεχών του ΟΚΑΝΑ με εκπροσώπους της Αστυνομίας και την Εισαγγελία Πάτρας για την ενημέρωσή τους και την διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Με την πρωτοβουλία του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, τίθεται από τον Σεπτέμβριο και τη νέα σχολική χρονιά ένας πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με στοχευμένες και πολυεπίπεδες δράσεις σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών και της νεανικής παραβατικότητας.