Αρχική Ν. Αρκαδίας Επετειακές εκδηλώσεις στα Άνω Δολιανά Κυνουρίας για τη ”Μάχη των Δολιανών”

Επετειακές εκδηλώσεις στα Άνω Δολιανά Κυνουρίας για τη ”Μάχη των Δολιανών”

Εορταστικές – επετειακές εκδηλώσεις για τον θρίαμβο των Ελλήνων στη μάχη των Δολιανών (18 Μαίου 1821) διοργανώνονται το διήμερο 18 και 19 Μαΐου 2024.

Τα δρώμενα θα γίνουν στα Άνω Δολιανά Κυνουρίας. Εκεί όπου, μαζί με τα Βέρβενα και το Δραγούνι, ο Νικήτας Σταματελόπουλος (ή Νικηταράς), έγραψε μοναδικές στιγμές ηρωισμού και ανάγκασε τον Μουσταφά Μπέη να φύγει πανικόβλητος άμεσα για την Τριπολιτσά, τρομαγμένος από τις πολεμικές αρετές του Νικηταρά (70 νεκροί Οθωμανοί στις μάχες αυτές). Μετά τις επιτυχίες του Νικηταρά στις μάχες αυτές πήρε το όνομα ” Τουρκοφάγος ”.

Το Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, στα Άνω Δολιανά Κυνουρίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του σπουδαίου αυτού οπλαρχηγού.

Την επομένη, την Κυριακή 19 του μήνα, θα τελεστεί όρθρος και λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στα Άνω Δολιανά. Η δοξολογία θα τελεστεί στις 10 το πρωί.

Μετά, στο μνημείο των Ηρώων, θα λάβει χώρα επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό Τάσο Τσουτσουλόπουλο, κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.