Αρχική Ν. Μεσσηνίας Συνεδρίαση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας/ Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΕΣΟΠΠ/Π.Ε.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ), για τη...

Συνεδρίαση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας/ Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΕΣΟΠΠ/Π.Ε.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ), για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024¨

Σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Παπαφλέσσα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Μεσσηνίας, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του του Περιφερειακού  Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο  2024», υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, κ. Ευστάθιου Αναστασόπουλου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών και ειδικότερα επισημάνθηκε η έγκυρη και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων που αφορούν την πραγματοποίηση καθαρισμού της βλάστησης κυρίως των οικισμών που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, την απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον έλεγχο των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο του υφιστάμενου οδικού δικτύου πρόσβασης στις δασώδεις περιοχές και την ενεργή  συμμετοχή των Εθελοντικών Ομάδων.

Επίσης, τονίσθηκε ο καταλυτικός ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής της δράσης στην περιοχή, με την στελέχωση πυροσβεστικών κλιμακίων σε σημεία που έχουν καθοριστεί.

Επιπλέον, συζητήθηκαν δράσεις για την λήψη ειδικών σχεδίων για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Π.

Υπογραμμίστηκε η σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα η απαγόρευση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο εν γένει, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση, καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας όπως αθλητική, ψυχαγωγική, θρησκευτική, κ.λπ., των  ιδίων με την περσινή αντιπυρική περίοδο περιοχών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 15 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίουτου τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π., είναι  υψηλός (κατηγορία 3-κίτρινο),πολύ υψηλός (κατηγορία 4-πορτοκαλί) ή  κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5-κόκκινο).

 

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Π.Ε. Μεσσηνίας

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλο και τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. ΛάμπροΤζούμη και οι ακόλουθοι εμπλεκόμενοι φορείς: ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Μεσσηνίας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας, εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, εκπρόσωπος του 9ου Συντάγματος Πεζικού, εκπρόσωπος της 120 Π.Ε.Α., ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μεσσηνίας, ο Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεσσήνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μάνης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας, ο Διευθυντής του ΓΟΕΒ Παμίσου, εκπρόσωπος του αυτοκινητοδρόμου ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., εκπρόσωπος του Ε.Κ.Α.Β., με τηλεδιάσκεψη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, εκπρόσωπος του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λεύκτρου Μάνης (ΓΑΙΑ), εκπρόσωπο της Ο.Α.Κ. 4Χ4 Μεσσηνίας, εκπρόσωπο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εκπρόσωπο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  Περιφερειακού Παραρτήματος Καλαμάτας και ο ειδικευμένος εθελοντής τηλεπικοινωνιών.