Αρχική Ν. Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος: «Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της...

Στάθης Αναστασόπουλος: «Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της ελιάς και την εξαιρετική ποιότητα»

Συνέντευξη Τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου, στα πλαίσια του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, το οποίο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elysian Luxury Hotel, συνοικία Κορδία στην Καλαμάτα, στις 20 και 21 Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στη φετινή διοργάνωση και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει αρκετές δράσεις που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε επίσης ότι διακεκριμένοι επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου και το Κολλέγιο Αθηνών θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και θα αναλύσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και καλλιέργεια της ελιάς, προτείνοντας δράσεις αντιμετώπισης των ασθενειών και λοιπών φαινομένων που προκύπτουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε πως το 10ο πανελλήνιο φεστιβάλ, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της ελιάς και της άριστης ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Επίσης, σχολίασε τις καλές και κακές καλλιεργητικές πρακτικές που θα παρουσιαστούν και πως αυτές επηρεάζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, αλλά και τις συνέπειες στην αγοραστική αλυσίδα.

Σχετικά με το πρόγραμμα της δακοκτονίας τόνισε πως για τη φετινή περίοδο στη Μεσσηνία αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο είναι αναβαθμισμένο, με νέα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και παρακολούθηση της διενέργειας των ψεκασμών, μέσω gps, για την ορθή χρήση του προγράμματος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελαιοκομίας και στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας Γεώργιος Φάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη του Δήμου στη διοργάνωση του φεστιβάλ, που αποτελεί προσπάθεια ανάδειξης του τοπικού μας προϊόντος, ειδικά αυτή την περίοδο που εμφανίζονται τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα ενισχύσουν τον τομέα του ελαιολάδου.

Τον κύκλο της συνέντευξης Τύπου, έκλεισε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης, ο οποίος μίλησε για τη στήριξη του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο διαχρονικά καινοτομεί και παρουσιάζει πάντα επίκαιρα ζητήματα, όπως οι περιβαλλοντικές και κλιματικές εξελίξεις.