Αρχική Ν. Αρκαδίας Κώστας Τζιούμης: « Η Τρίπολη, το λίκνο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας...

Κώστας Τζιούμης: « Η Τρίπολη, το λίκνο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του νεώτερου Ελληνισμού, χαίρονται και τιμούν την διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από τα χώματά της»

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Τρίπολης κ. Κωνσταντίνου Τζιούμη στην άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ολυμπιακή Φλόγα

28 ακριβώς αιώνες από την πρώτη επίσημη καταγραφή των Ολυμπιακών Αγώνων στα ιερά χώματα της (γειτονικής μας) Ολυμπίας, 128 χρόνια από την αναβίωσή της στον κλεινόν άστυ, 88 χρόνια από την έμπνευση και απόφαση, στην κοντινή μας και πανάρχαιηΤεγέα, για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας από την κοιτίδα των Αγώνων, από τον βωμό τον ιερό, στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη. Ο χρόνος και μόνον, η διαχρονικότητα, δείχνει και αποδείχνει το μέγεθος και την αξία του γεγονότος, στο οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε την τιμή και την τύχη να συμμετέχουμε – έστω κατ’ ελάχιστον: στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη μεταλαμπάδευση της αγωνιστικής και ταυτόχρονα ειρηνικής, φλόγας από την Ιερά Άλτι στην Πόλη του Φωτός.

Η Αρκαδία του μύθου, της ποίησης και του ονείρου, η Μαντινεία της ουρανοβάμονος Διοτίμας, η Τρίπολη, το λίκνο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του νεώτερου Ελληνισμού, χαίρονται και τιμούν την διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από τα χώματά τους, χώματα ιστορικά και ταυτόχρονα μαρτυρικά, χώματα στα οποία έχουν διαδραματιστεί συγκλονιστικά γεγονότα – σε καιρούς ειρήνης αλλά και σε καιρούς χαλασμού. Η παρούσα φλόγα συμβολίζει και θερμαίνει την ειρήνη, την ευγενή άμιλλα, την συνύπαρξη των λαών. Ελπίδακαι φάρος για έναν καλύτερο κόσμο, για καλύτερες εποχές, για σβήσιμο της φωτιάς που έχει ανάψει και πυρπολεί γειτονικές χώρες και καταπίνει αθώο αίμα και απειλεί με επέκτασή της και γιγάντωσή της.

Άμποτες, το πνεύμα και τα μηνύματα που περιέχει και συμπυκνώνει αυτή η Φλόγα να ακουστούν και να μεταφερθούν παντού, η ιερή εκεχειρία της Αρχαιότητας να μετατραπεί σε παγκόσμια ειρήνη του σήμερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού να είναι όμοιοι με τους Αγώνες της Ιεράς Άλτεως, του Ηρακλέους, του οράματος του Κουμπερτέν και του Βικέλα, της προσδοκίας όλων των φιλάθλων, ολόκληρου του πλανήτη.

Με τέτοιες ευχές, με τέτοια αισθήματα και τέτοιες προσδοκίες υποδεχόμεθα και – σε λίγο – κατευοδώνουμε την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην και από την Τρίπολη.