Αρχική Ν. Αρκαδίας Ανοιχτή Ηλεκτρονική Διαβούλευση για την ανάπλαση της Πλατείας Κολοκοτρώνη

Ανοιχτή Ηλεκτρονική Διαβούλευση για την ανάπλαση της Πλατείας Κολοκοτρώνη

Η ανάπλαση της πλατείας Κολοκοτρώνη, αφορά τον ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωση του κεντρικού εσωτερικού κεντρικού κυκλοφοριακού κόμβου της, καθώς και σε επεμβάσεις (νέες δαπεδοστρώσεις και φύτευση δενδροστοιχιών) στις τέσσερις πλευρές που βρίσκονται Νότια, Δυτικά, Βόρεια και Ανατολικά της κυρίως πλατείας.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός Κοινόχρηστου χώρου περισσότερο λειτουργικού, ασφαλούς και ελκυστικού, με βελτιωμένα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, στον οποίο όλοι οι δημότες (συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ) θα έχουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα, καθώς και καλύτερες συνθήκες παραμονής και χρήσης.

Μία από τις κύριες προτεραιότητες είναι η βελτίωση του μικροκλίματος της πλατείας, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου της, μέσω παρεμβάσεων στις παραμέτρους θερμικής άνεσης, υδατοδιαπερατότητας και σκίασης, ούτως ώστε η υλοποίηση της ανάπλασης να αποτελέσει ένα παραπάνω βήμα στην προσέγγιση του βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς στον σχεδιασμό έχει συμπεριληφθεί η φύτευση 56 νέων Δένδρων

Το έργο περιλαμβάνει:

Πεζοδρόμηση και διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, με στόχο τη διευκόλυνση και την αύξηση της ανεμπόδιστης ροής των πεζών περιμετρικά του Χώρου.

Ενίσχυση του φωτισμού και χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να καταστεί μεγαλύτερη η ασφάλεια του χρήστη στο χώρο, και συνεπώς και η ροή των χρηστών στις απογευματινές και νυκτερινές ώρες.

Φύτευση δενδροστοιχιών με στόχο την ενίσχυση του υφιστάμενου φυσικού δυναμικού του χώρου, ώστε η φύτευση να καταστεί πιο λειτουργική, βιοκλιματική και συνεπής προς την συνολική εικόνα του αστικού τοπίου.

Αποτελέσματα Έργου:

  • Ενίσχυση της ασφάλειας και της προσβασιμότητας-προσπελασιμότητας για όλες τις κατηγορίες χρηστών (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι κλπ.) στην περιοχή της πλατείας,
  • Βελτίωση της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας του χώρου,
  • Βελτίωση της ανταπόκρισης του χώρου στις κοινωνικές και ατομικές ανάγκες και τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου,
  • Βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών και ειδικότερα του μικροκλίματος της πλατείας με την ενσωμάτωση αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού,
  • Ενίσχυση της δημόσιας δραστηριότητας, ατομικής και συλλογικής, με ασφαλείς τρόπους, τόσο στο κέντρο της πλατείας όσο και στην περίμετρό της,
  • Τόνωση της τοπικής οικονομίας με την οριοθέτηση του δημόσιου χώρου που θα αποδοθεί για χρήση από τα περιμετρικά καταστήματα εστίασης.

Ο Δήμος Τρίπολης λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη των δημοτών του για το ανωτέρω έργο, καλεί σε ανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη προκειμένου να σχολιάσει και να καταθέσει τις προτάσεις του. Στόχος μας η συνδιαμόρφωση και η συμμετοχή όλων στην ανάπλαση της πλατείας Κολοκοτρώνη.

Η ηλεκτρονική διαβούλευση θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Κωνσταντίνος Τζιούμης