Αρχική Ν. Αρκαδίας Κώστας Βλάσης: “Το παράδειγμα της Τρίπολης Φάκελλος ανάπτυξη – Από την θεωρία...

Κώστας Βλάσης: “Το παράδειγμα της Τρίπολης Φάκελλος ανάπτυξη – Από την θεωρία στην πράξη”

Ένα άρθρο για τις επενδύσεις στην Τρίπολη και την ανάπτυξη στην πράξη, υπογράφει ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην Υφυπουργός κ. Κώστας Βλάσης στην εφημερίδα Political.

Το παράδειγμα της Τρίπολης

Φάκελλος ανάπτυξη – Από την θεωρία στην πράξη.

Του Κώστα Βλάση*

Ο όρος «ανάπτυξη» έχει τα τελευταία, τουλάχιστον 15 χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική αλλά και ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα της Πατρίδας μας. Η ανάπτυξη ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση ή ως λύση του προβλήματος της ανεργίας, η ανάπτυξη ως ελπίδα απέναντι στην οικονομική δυσχέρια ή ως αφήγημα πολιτικού προγραμματισμού έχει απασχολήσει λιγότερο ή περισσότερο τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Τι είναι, όμως, η ανάπτυξη πέραν από ένας δείκτης που αποτυπώνει την οικονομική πορεία της Ελλάδας και πώς αποτυπώνεται αυτή στην καθημερινότητα του απλού πολίτη;

Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό, το οποίο για κάποιους φαντάζει αόριστο και θεωρητικό, παίρνει σάρκα και οστά φέρνοντας απτά αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά τις ζωές όλων μας. Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα των τελευταίων ετών στη χώρα μας αποτελούν οι μεγάλες επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης. 3 από τις κορυφαίες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν την Αρκαδία για να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους άνω των 180 εκατομμυρίων Ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αρκετές από τις οποίες θα είναι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.

Η εξέλιξη αυτή θέτει στέρεες βάσεις για να εξελιχθεί η Τρίπολη σε κόμβο παραγωγής φαρμάκου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό, που σήμερα είναι μία πραγματικότητα εν εξελίξει, πριν μερικά χρόνια μόνο ως ευσεβής πόθος και όνειρο θερινής νυκτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Όταν, όμως, υπάρχει βούληση, σωστός προγραμματισμός και τεχνογνωσία, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Γιατί η προσέλκυση τόσο μεγάλων επενδύσεων στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης δεν ήταν μια τυχαία συγκυρία. Ήταν το αποτέλεσμα επίπονων και συστηματικών προσπαθειών κάποιων ανθρώπων που πιστέψαμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αρκαδίας και καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Κυβέρνηση, Πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος κατάφεραν να συντονιστούν και να κινηθούν δυναμικά προς έναν κοινό στόχο, ο οποίος θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Η σταθερή προσήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, άνοιξε το δρόμο για την παροχή των απαραίτητων κινήτρων και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις παρελθόντων ετών, έδωσε στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα εργαλείων, όπως το επενδυτικό φαρμακευτικό clawback και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Η Τρίπολη αποτελεί την καλύτερη απάντηση σ’ όλους εκείνους που ισοπεδωτικά δηλώνουν πως «στην Ελλάδα τίποτα δεν προχωράει». Η Τρίπολη δίνει το παράδειγμα για το πώς η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να λειτουργήσουμε με όραμα και μεθοδικότητα κινητοποιώντας τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο προς όφελος τελικά του τόπου μας.

Γιατί το σημαντικότερο που προκύπτει από τόσο σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία και τελικά για τους ίδιους τους πολίτες. Γιατί για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο πολίτης αποτελεί προτεραιότητα και τον τελικό αποδέκτη κάθε πρωτοβουλίας, κάθε πολιτικής, κάθε προσπάθειας.

Οι πολίτες της Τρίπολης και της Αρκαδίας γενικότερα θα βιώσουν άμεσα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη αυτής της αναπτυξιακής «έκρηξης». Οι νέες θέσεις εργασίας θα δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας, να προοδεύσουν και να εξελιχθούν. Οι τοπικές επιχειρήσεις θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα μπορέσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Η οικονομική ανάπτυξη της Αρκαδίας θα γίνει ανάχωμα στο δημογραφικό πρόβλημα και στο «ερήμωμα» των χωριών μας. Τα οφέλη της προσέλκυσης αυτών των σημαντικών επενδύσεων είναι βέβαιο ότι θα «φτάσουν» έμμεσα ή άμεσα σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια. Μπορεί για κάποιους να ακούγεται οξύμωρο– λόγω του ιδιωτικού τους χαρακτήρα – όμως οι επενδύσεις αυτές θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Πέρα και πάνω απ’ όλα, όμως, θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τους Αρκάδες με ελπίδα κι εμπιστοσύνη. Ελπίδα για τον τόπο τους και τη θέση τους σ’ αυτόν αλλά κι εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους πολιτικούς, που μακριά από κενές υποσχέσεις και αμφιβόλου επιτευξιμότητας στόχους, θέτουμε το καλό του τόπου σε πρώτη προτεραιότητα προχωρώντας με έργα και όχι με λόγια.

Ο Κώστας Βλάσης είναι Ορθοπεδικός – Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.