Αρχική Ν. Αργολίδος Α.Πουλάς: «Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Μάσσητος»

Α.Πουλάς: «Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Μάσσητος»

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία ζητά να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Μάσσητος και να αναβαθμιστεί σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αθήνα,  10 Απριλίου 2024

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιο Φλωρίδη

ΘΕΜΑ: «Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Μάσσητος»

Σας καταθέτω έγγραφο του Δημάρχου Ερμιονίδας με το οποίο διαμαρτύρεται για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου και τη μεταφορά του στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 4 Απριλίου του 2024.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αδικαιολόγητη και άδικη και θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τον Δήμο Ερμιονίδας αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το ιστορικό Ειρηνοδικείο Μάσσητος ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στο Κρανίδι, λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι σήμερα και εκδίδει ανά έτος πλήθος αποφάσεων και περαιώνει πολύ μεγάλο όγκο πράξεων και υποθέσεων .

Επιπλέον, ο Δήμος Ερμιονίδας έχει 13.600 μόνιμους κατοίκους, πληθυσμός που κατά τη θερινή περίοδο πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής κίνησης ενώ αποτελεί επαγγελματική έδρα 20 δικηγόρων και 5 συμβολαιογράφων.

Ταυτόχρονα είναι ένας απομακρυσμένος Δήμος από τους υπόλοιπους Δήμους της Αργολίδας αφού απέχει 75 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 85 από το Άργος ενώ το οδικό δίκτυο που τον συνδέει με αυτές τις πόλεις είναι επικίνδυνο και κατά τους χειμερινούς μήνες διακόπτεται συχνά η κυκλοφορία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Για τους ανωτέρω λόγους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ζητά να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Μάσσητος αλλά να αναβαθμιστεί σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.