Αρχική Eπικαιρότητα Σπαρτιάτες: Τα σενάρια για τις έδρες τους μετά την παραγγελία ποινικής δίωξης...

Σπαρτιάτες: Τα σενάρια για τις έδρες τους μετά την παραγγελία ποινικής δίωξης από τον Άρειο Πάγο σε βάρος 11 βουλευτών του κόμματος

Την άσκηση ποινικών διώξεων σε 11 βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών για εξαπάτηση των εκλογέων και στον Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικό αυτουργό ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Δεν θα διωχθεί ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας, ο οποίος είχε καταγγείλει δημόσια έκνομες ενέργειες στο κόμμα του. Στις εξηγήσεις που κλήθηκαν όλοι τους να δώσουν φέρονται να αρνήθηκαν τα αποδιδόμενα σε αυτούς, ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές είχαν διαφορετική άποψη.

 

Μετά και τις τελευταίες εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρηη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη έδωσε παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος και για ηθική αυτουργία σε αυτό σε βάρος του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, καθώς φέρεται σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας να ήταν ο κρυφός αρχηγός του κόμματος των Σπαρτιατών.

Όλα ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες περί μαφιόζικων τακτικών στο κόμμα των Σπαρτιατών από τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα και γι’ αυτό το λόγο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη.

Η Γεωργία Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει τις διώξεις στα πολιτικά πρόσωπα, ζητά την απαγγελία κατηγορίας και στον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, στέλεχος του κόμματος, για τον οποίον προέκυψαν στοιχεία ότι συμμετείχε στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες». Ο Σωτήριος Μεταξάς αναμένεται να διωχθεί για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλεται η άσκηση ποινικής δίωξης:

 1. Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ,
 2. Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ
 3. Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ,
 4. Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ,
 5. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ,
 6. Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
 7. Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ
 8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ
 9. Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ
 10. Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και
 11. Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

Τα σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών

Σημειώνεται ότι η η δίωξη αναμένεται να ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Υπάρχει όμως σε εκκρεμότητα και η απόφαση του Εκλογοδικείου στην οποία έχουν συζητηθεί οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί. Μένει να ιδωθεί αν θα γίνουν δεκτές αυτές οι ενστάσεις που αφορούν την ίδια τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος. Άλλα δύο ενδεχόμενα είναι αν θα γίνει επανακαταμέτρηση των εδρών, που σημαίνει ότι θα αλλάξει η δύναμη των κομμάτων ή στην πιο ακραία μορφή αν μιλάμε για επαναληπτική ψηφοφορία στις 12 εκλογικές περιφέρειες.

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Γ. Μανούσος & Γ. Δημητροκάλλης

Νωρίτερα οι βουλευτές Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης ανακοίνωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται από τους Σπαρτιάτες. Στους οκτώ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των βουλευτών των Σπαρτιατών. Υπάρχει αναμονή από τους υπόλοιπους βουλευτές ενώ γίνονται συνεχείς συσκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews και του δημοσιογράφου Διονύση Μποτώνη, ένα μέρος από τους βουλευτές ζητά τη σύγκληση εκτάκτως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την παρουσία του Βασίλη Στίγκα. Κατά τις ίδιες πηγές αν αυτή τελικά πραγματοποιηθεί θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις τις επόμενες ώρες.

Στις ανεξαρτητοποιήσεις τους οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες και επιτίθενται προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Βασιλείου Στίγκα, ότι τους έμπλεξε σε μια διαδικασία χωρίς ρόλο αδίκως και δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα πρόσωπο και ένα κόμμα που κάνει αυτές τις ενέργειες.

Για την επόμενη μέρα, νομικοί και πολιτικοί παράγοντες λένε ότι υπάρχουν ένα, μπορεί και δύο, μπορεί και τρία σενάρια.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου περί της ποινικής διώξεως των 11 βουλευτών θα επηρεάσει.
σύμφωνα με νομικούς κύκλους, και την απόφαση και Εκλογοδικείου. Η μία απόφαση συνδέεται με την άλλη και επίσης δεν θα έχουμε ασυλία για την άσκηση ποινικής δίωξης από τον αρμόδιο εισαγγελέα διότι για το ίδιο θέμα έχει δώσει ήδη πριν από μερικούς μήνες για τα ίδια πρόσωπα.

Β. Στίγκας: Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης, οι Σπαρτιάτες έπρεπε να στοχοποιηθούν

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης με τους τραγικούς χειρισμούς της σε σωρεία σημαντικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ασφυκτιά, οι Σπαρτιάτες έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος.

«Παράλληλα, η δίωξη αυτή» προσέθεσε ο κ.Στίγκας «αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας χάσει κάθε ίχνος σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ποινική δικαιοσύνη και τα συστημικά μέσα που προδικάζουν δικαστικές αποφάσεις, για να εξουδετερώσει όποιους πολιτικούς αντιπάλους της φοβάται. Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών στηρίζω και αγκαλιάζω όλους τους βουλευτές του κόμματος, ώστε να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος.

Το ΚΚΕ για τις διώξεις των βουλευτών των Σπαρτιατών και του Η. Κασιδιάρη

«Κανένας δεν πέφτει από τα σύννεφα με τις διαπιστώσεις της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τις διώξεις σε βάρος έντεκα βουλευτών των Σπαρτιατών και του Η. Κασιδιάρη για “εξαπάτηση του εκλογικού σώματος”. Άλλωστε, οι ίδιοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών από την πρώτη στιγμή της εκλογής τους ευχαρίστησαν τον Η. Κασιδιάρη για τη στήριξή του και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του προέδρου του κόμματος, που “εξαιρέθηκε” από το κατηγορητήριο. Επιπλέον, όλους αυτούς τους μήνες, έχουν αναδειχθεί οι εθνικιστικές, ρατσιστικές τους θέσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει «αυτό βέβαια που επείγει πάνω από όλα είναι να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, που έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα είναι ακόμα σε εξέλιξη και να καταδικαστούν τελεσίδικα οι ναζιστές εγκληματίες. Σε κάθε περίπτωση μόνο ο λαός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φασισμό, δυναμώνοντας την πάλη του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και το κράτος του που τον γεννά και τον θρέφει, για να τον αξιοποιεί ανάλογα με τις αντιδραστικές επιδιώξεις του».

ERTNEWS.GR