Αρχική Eπικαιρότητα ΣΥΡΙΖΑ: Περίπου 400 οι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο – Πότε ανακοινώνονται τα...

ΣΥΡΙΖΑ: Περίπου 400 οι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο – Πότε ανακοινώνονται τα ονόματα

Το χρονοδιάγραμμα, αλλά και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τις προκριματικές εκλογές με φόντο τις ευρωεκλογές, απασχόλησαν την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την συγκρότηση της ευρωλίστας της Κουμουνδούρου.

Εκκινώντας, ωστόσο, τη συζήτηση από τα ζητήματα της επικαιρότητας, τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου αποτιμούν ως πολύ θετική την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή αυτή που μεσολάβησε από το συνέδριο και εξής, αλλά και ως πολύ θετική τη στάση του κόμματος σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη στήριξη της στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, που γίνονται λόγω παραβίασης του Άρθρου 16 του Συντάγματος, θέση που φέρονται να ζήτησαν να υπογραμμιστεί εκ νέου οι Αλέκος Φλαμπουραρης, Όλγα Γεροβασίλη και Διονύσης Τεμπονέρας, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του βουλευτή, Πέτρου Παππά.

Στο επίκεντρο τα προσωπικά δεδομένα

Επιπλέον, το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε πως θα συγκροτηθεί μια Task Force μέχρι τις ευρωεκλογές, η οποία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα παρακολουθεί τι χρήση προσωπικών δεδομένων γίνεται, αλλά και το εάν θα υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό παραμένει το εάν θα αναληφθούν και κάποιες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων θεωρείται πολύ κρίσιμο για την Κουμουνδούρου.

Ο οδικός χάρτης του ευρωψηφοδελτίου

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι προκριματικές εκλογές για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου «κλείδωσαν» για τις 14 Απριλίου, με στόχο την ανάδειξη υποψηφίων υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος.

Η αξιολόγηση των βιογραφικών, όσων έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον, βρίσκεται σε εξελίξω και θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όποτε αναμένεται και ν δημοσιοποιηθούν οι περίπου 400 θα συμμετέχοντες, στις προκριματικές εκλογές.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για να συμπεριληφθούν οι ενδιαφερόμενοι στη λίστα των προκριματικών εκλογών είναι να απαντήσουν στην επιστολή που θα λάβουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα τους ζητείται:

-Να δηλώσουν ότι το ποινικό τους μητρώο είναι λευκό.

-Να δηλώσουν ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος,

-αλλά και να επιλέξουν την εκλογική περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να κατέβουν προεκλογικά.

Σημειωτέον ότι κάθε υποψήφιος θα μπορεί να κατέβει σε μία μόνο από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ληφθούν υπόψη τόσο η ποσόστωση, όσο και ο πληθυσμός της κάθε περιφέρειας, ώστε να κατανεμηθούν οι υποψηφιότητες.

Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Αττικής θα εκλεγούν στις προκριματικές εκλογές 12 υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών εξαιρούνται οι δυο εν ενέργεια ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη διαδικασία θα αναδειχθούν 35 υποψήφιοι συνολικά.

Παράλληλα, 5 υποψηφιότητες θα προταθούν από τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, με σκοπό να υπηρετηθεί ο στόχος της ποσόστωσης, αλλά και η εκπροσώπηση ορισμένων κοινωνικών ομάδων, χωρίς οι θέσεις αυτές να αφορούν «celebrities».

Μητρώο μελών

Για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα στην επιστολή που θα λάβουν, ενώ στις προκριματικές εκλογές θα ψηφίσουν πλην των μελών και οι φίλοι του κόμματος, όποτε δημιουργείται και Μητρώο φίλων του κόμματος, σύμφωνα με το Καταστατικό.

Όσον αφορά στην ψηφοφορία, αυτή θα διεξαχθεί και με ηλεκτρονικό τρόπο και με κάλπη. Για την ηλεκτρονική ψήφο, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στον isyriza και όσοι θέλουν να ψηφίσουν με ηλεκτρονική ψήφο θα συμπληρώνουν μια αίτηση, όποτε θα αφαιρείται το όνομα τους από τον εκλογικό κατάλογο στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα, ώστε να υπάρχει το αδιάβλητο.

Τέλος, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει κατατεθεί ως τις 19 Απριλίου, όποτε την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν τελικά στις προκριματικές εκλογές. Επίσης, οι φίλοι του κόμματος θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη κάλπη, διάφορετική από αυτή των μελών του κόμματος, με αποτέλεσμα να στηθούν δύο κάλπες. Επιπλέον, στον iSyriza θα αναρτηθούν και τα αναλυτικά βιογραφικά των υποψηφίων που τελικά θα επιλέγουν για τις προκριματικές εκλογές.