Αρχική Ν. Λακωνίας Η ΣΠΑΡΤΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η ΣΠΑΡΤΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Παρά τον αρχικό προγραμματισμό να μην περιληφθεί η Σπάρτη στις πόλεις διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας, η έλευσή της αποτελεί πλέον γεγονός!

Όπως έγινε γνωστό, η Σπάρτη θα περιλαμβάνεται στις πόλεις απ’ όπου θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα προτού μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ειδικότερα, η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρίσκεται στη Σπάρτη τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 17 Απριλίου 2024.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, «η ιστορική σπουδαιότητα της Σπάρτης και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στο αρχαίο ολυμπιακό γίγνεσθαι, την καθιστούν σήμερα πόλη-κόμβο του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος. Γι’ αυτό και τυχόν παράλειψή της από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την πόλη της Σπάρτης. Γ’ αυτό και εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από τη Σπάρτη την επόμενη μέρα από την αφή της στην αρχαία Ολυμπία. Και δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσοι συνέβαλαν με την πίεση και την αποφασιστικότητά τους, ώστε να περιληφθεί η Σπάρτη σε αυτή τη σύγχρονη πολιτισμική διαδρομή».

Να σημειωθεί, ότι ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2024 ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος μαζί με τον βουλευτή Λακωνίας, κ. Νεοκλή Κρητικό, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Στέφανο Βρεττάκο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Γιάννη Παναρίτη, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, κ. Σπύρο Καπράλο, τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΕ, κ. Μανώλη Κολυμπάδη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, κ. Θανάση Βασιλειάδη, στους οποίους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Σπάρτη αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, σε μια παραδοσιακή τελετή όπου η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, ως Πρωθιέρεια  θα χρησιμοποιήσει έναν παραβολικό καθρέπτη και τις ακτίνες του ήλιου για να ανάψει τη δάδα.

Μετά την καθιερωμένη τελετή αφής, η Μηνά θα μεταδώσει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανο Δούσκο, στην άκρη του αρχαίου Ολυμπιακού σταδίου για την έναρξη της ελληνική σκυταλοδρομίας 11 ημερών. Στη συνέχεια η Φλόγα θα παραδοθεί στους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού σε ειδική τελετή που θα γίνει στην Αθήνα στις 26 Απριλίου.