Αρχική Ν. Αργολίδος Σε κλίμα υπερηφάνειας ο επετειακός εορτασμός της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη

Σε κλίμα υπερηφάνειας ο επετειακός εορτασμός της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη

Με τον δέοντα σεβασμό και σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, οι διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου για την Γ’ «κατ΄επανάληψιν» Εθνοσυνέλευση 1827, στην Ερμιόνη.

Προηγήθηκε η σημαντική εκδήλωση του Σαββάτου, 9 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού), με τίτλο «Αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη».

Η παρουσίαση του στρατιωτικού και πολιτικού Γιάννη Μακρυγιάννη έγινε από την Πρόεδρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (ΙΛΜΕ), φιλόλογο κα Τίνα Αντωνοπούλου. Ακολούθησε η διάλεξη του Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευριπίδη Γαραντούδη, με θέμα: «Ο Μακρυγιάννης στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ου αιώνα». Στη συνέχεια έλαβε χώρα δρώμενο μικρής διάρκειας από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, το οποίο επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι, κα Τίνα Αντωνοπούλου και ο κ. Νικ. Μπουμπάρης. Η εκδήλωση έκλεισε με το μουσικό αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη από την ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης με την επιμέλεια και διεύθυνση του μαέστρου Γάσπαρη Μαμμά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους του συντελεστές της επιτυχημένης αυτής διοργάνωσης, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για 2 μήνες, η Γ’ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευση φιλοξενήθηκε στον Τόπο μας και οι εργασίες των πληρεξουσίων της έλαβαν χώρα στο Βουλευτικό Οίκημα της Ερμιόνης (οικία Οικονόμου).

Αυτές τις μέρες ο τόπος μας, είναι φορτισμένος συναισθηματικά από μνήμες και ιδεώδη, αφού ζωντανεύει η ίδια η ιστορία μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η επέτειος αυτή, η οποία εορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, έχει καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για την Ερμιόνη.

Το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός μας υπενθυμίζει ότι νικητής είναι ο ενωτικός εθνικός λόγος…»

Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή, 10 Μαρτίου, με την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Ερμιόνης με την παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας, των Βουλευτών Αργολίδας, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρέστησαν εκπρόσωποι του Δήμου Ύδρας και Σπετσών, με τις παραδοσιακές στολές τους και τις σημαίες του Αγώνα των ηρωικών νησιών τους. Επίσης παρέστησαν ερμιονίτες μαθητές με παραδοσιακές στολές καθώς και τα Σχολεία της Ερμιόνης με τις σημαίες τους.

Το πρωί της Κυριακής στις 9:30 έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Ηρώον με τη συμμετοχή των προαναφερόμενων αντιπροσωπειών και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας.

Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή κατά την οποία οι Υδραίοι και οι Σπετσιώτες σήκωσαν υψηλά τις σημαίες του Αγώνα την ώρα που εψάλλετο ο Ακάθιστος Ύμνος κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας.