Αρχική Eπικαιρότητα Τουρισμός: Πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας και τη φετινή σεζόν

Τουρισμός: Πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας και τη φετινή σεζόν

Χιλιάδες είναι οι κενές θέσεις στον τουρισμό και τη φετινή σεζόν και όπως φαίνεται αναμένεται να ξεπεράσουν τις 60.000.

Για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη προσωπικού πολλοί εργοδότες αποφάσισαν να προχωρήσουν πέρυσι σε γενναίες αυξήσεις μισθών. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των εργοδοτών με αποτέλεσμα το πρόβλημα να συνεχίζει να υπάρχει. Να σημειωθεί ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι θα πρέπει με τον μισθό 6 ή 9 μηνών να καλύψουν τα έξοδα ολόκληρου του έτους, ενώ η ακρίβεια στην χώρα συνεχίζει να καλπάζει.

Αν και οι αγγελίες για τη θερινή σεζόν έχουν ξεκινήσει, τα σενάρια για το καλοκαίρι του 2024 είναι δυσοίωνα και κάνουν λόγο για περισσότερες από 60.000 κενές θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας στο CNN Greece ανέφερε πως βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αιτήσεις επαναπρόσληψης από τους εργαζομένους στον κλάδο ήταν μειωμένες φέτος κατά 34%, όταν οι αντίστοιχες περσινές αιτήσεις ήταν μειωμένες κατά 27%.

«Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα έως τον Απρίλιο που θα ανοίξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι κενές θέσεις αναμένεται ξεπεράσουν τις 60.000», υπογράμμισε.

Γιατί οι εργαζόμενοι «εγκαταλείπουν» τον τουρισμό
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΤ, ανασταλτικός παράγοντας προκειμένου οι νέοι να εργαστούν στον τουρισμό είναι αφενός η εποχικότητα του επαγγέλματος και το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, διαρκεί για τρεις μήνες. Αφετέρου, όπως σημειώνει, η εντατικοποίηση της δουλειάς την περσινή σεζόν λόγω των χιλιάδων κενών που υπήρχαν, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν και φέτος στον κλάδο.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων παρατηρείται στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική, σημειώνει ο ίδιος.

Το 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, περίπου 1 στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό των ελλείψεων το 2023 πάντως είχε μειωθεί ελαφρώς σχέση με την προηγούμενη διετία. Βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων, οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας το 2023 εκτιμώνται ότι έφτασαν στις 265.782 ενώ οι θέσεις που πράγματι καλύφθηκαν στις 212.553.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο, αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και Barista/Barman-Barwoman και το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.