Αρχική Eπικαιρότητα Αγρότες: Σήμερα αποφασίζουν την επιτροπή που θα δει τον πρωθυπουργό την ερχόμενη...

Αγρότες: Σήμερα αποφασίζουν την επιτροπή που θα δει τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα

Το πρωί στις 11 η ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης όπου και θα αποφασίσουν για τα άτομα από τα οποία θα απαρτίζεται η επιτροπή που θα συσταθεί και θα έχει συνάντηση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι η επιτροπή που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου να απαρτίζεται από αγρότες από όλη τη χώρα.

Στην πανελλαδική συνάντηση της Σίνδου αναμένεται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι 50 μπλόκων οι οποίοι εκτός από τα διαδικαστικά ζητήματα αναμένεται να συζητήσουν και για την ουσία της διαπραγμάτευσης η οποία όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες θα κινείται πάνω στις γραμμές που έθεσαν με την επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης να γίνει επί τη βάση των εννέα αιτημάτων τους για τη μείωση του κόστους παραγωγής και το δεύτερο να αφορά τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία daniel. Εκεί, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις: ποιό θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν, πότε θα δοθούν αλλά και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να γίνει είτε το απόγευμα της Δευτέρας (12/2), είτε το το πρωί της Τρίτης (13/2). Προϋπόθεση πάντως για την πραγματοποίηση του κρίσιμου ραντεβού είναι να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με μπλόκα στους εθνικούς δρόμους.

6107063

Η επιστολή με τα εννέα ζητήματα για την επιβίωση του κλάδου

Την πρόθεση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αγροτών ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες υπό τον όρο να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, όπως επανέλαβε χθες ο Παύλος Μαρινάκης.
Οι αγρότες έχουν αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα ζητήματα, κρίσιμα για την επιβίωση του κλάδου και την ανακούφισή τους από το κόστος παραγωγής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη υλοποιηθεί και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

«Πολλά από τα οποία περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά. Είναι μεγάλο το ζήτημα κόστους, αλλά έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Εξετάζουμε τον τρόπο που θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Το υπόμνημα των αγροτών προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνει, 9 βασικά αιτήματα μεταξύ αυτών: αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ, μέτρα και έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων.

«Αυτό όμως που πρέπει να μας λύσει η κυβέρνηση είναι τα προβλήματα και τα αιτήματα που της στείλαμε. Πάνω σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί και πάνω σε αυτό ζητάμε να δώσει λύσεις» ανέφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ .

«Η επιτροπή που θα κατέβει στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και η οποία θα γίνει με ανοιχτούς δρόμους όπως το θέλουν αλλά τα τρακτέρ εδώ για να δούμε τι θα λύσει και ποια αιτήματα είναι αυτά που θα δώσει στους αγρότες, αν συνεχίσουμε ή όχι τον αγώνα μας. Το καλό που τους θέλω να λύσουν τα αιτήματα» σημείωσε ο Σωτήρης Γιαννάκος αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει τη Δευτέρα αυτός ο διάλογος και θα δοθούν οι απαντήσεις που περιμένει ένας αγροτικός κόσμος με τεράστια αγωνία για την ύπαρξή του και μόνο» ανέφερε ο Γιάννης Παναγής αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

6107060

Αντιπολιτευτικά πυρά για το αγροτικό

Η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, στηρίζει τα αιτήματά των αγροτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για εμπαιγμό των αγροτών.

«Οι αγρότες ζουν μία αβίωτη συνθήκη ειδικά φέτος και έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία σειρά, μία δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει τις λύσεις για αυτά τα θέματα» ανέφερε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1.

Ανυπαρξία σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής βλέπει το ΠΑΣΟΚ

«Είναι άλλο να τα κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα και άλλο να κλείσουν τους δρόμους. Το να κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να είναι μία μέθοδος ώστε να γίνουν ορατοί» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδώνης

Στα μπλόκα τον αγροτών στον Πλατύκαμπο βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Θυμόμαστε όλοι την πρώτη μέρα πως ξεκίνησε με καταστολή, με συκοφαντίες, και τώρα με κάποια μέτρα κοροϊδία, είναι κοροϊδία πραγματικά δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, δεν καλύπτουν το σύνολο των αιτημάτων σας, γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να συνεχιστεί ο αγώνας.» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

6107336

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε ένα δις στους αγρότες. Δε λέει όμως ότι τα περισσότερα λεφτά από αυτά, είναι από τις εισφορές των αγροτών. Με τα ψέματα δεν μπορείτε να κάνετε πολιτική» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για τον απλούστατο λόγο ότι έχει μια διαφορετική πολιτική στρατηγική» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες παράγουν σε ένα κόστος πολύ υψηλό» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Συνεχείς συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τα μεγαλύτερα μπλόκα να βρίσκονται σε Μάλγαρα, Γρεβενά Φλώρινα Μουδανιά και Πλατύκαμπο.

Το απόγευμα της Πέμπτης αγρότες έκλεισαν για μισή ώρα την Αθηνών- Πατρών στο ρεύμα προς Πάτρα. Παράλληλα, αγρότες στην δυτική Αχαΐα έκλεισα την Πατρών – Πύργου στο κόμβο της κάτω Αχαΐας.

6108053

Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr, αγροτοσυνδικαλιστές από τις κοινότητες της Παραχελωίτιδας, της Τριχωνίδας, του Αιγίου, της Πάτρας και αλλού, βρίσκονται σε επαφή και ήδη οργανώνουν την εξόρμησή τους στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου να κλιμακώσουν την πίεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπεύουν να ανοίξουν τα διόδια για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη διέλευση για τα οχήματα.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής στο ύψος των Νέων Μουδιανιών προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης και οι αγρότες των Μελγάρων. Επίσης έκλεισαν και ένα κομμάτι της εθνικής Θεσσαλονίκης – Αθηνών στα Μέλγαρα.

6107983

Επίσης, αγρότες από τα Ιωάννινα και την Θεσπρωτία έκλεισαν το βράδυ της Πέμπτης το 1ο χλμ της Εγνατίας Οδού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά που ήθελαν να μεταβούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Νωρίτερα την Πέμπτη σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών καθώς και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπως μεταξύ άλλων στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, τα Γιαννιτσά και την Χαλκηδόνα.

Την αναπαράσταση της «κηδείας της αγροτιάς» έκαναν οι αγρότες σε δρώμενο στο τελωνείο της Καστοριάς.

agrotes02_0
agrotes05_0