Αρχική Eπικαιρότητα Πρόστιμο στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για μη...

Πρόστιμο στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για μη απαλλαγή μαθητή από τα Θρησκευτικά

Έκθετη η Ελλάδα αναφορικά με την ελλειμματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου που άπτεται σε θέματα δικαιωμάτων, καθώς καλείται να πληρώσει 9.000 ευρώ σε μαθητή που απορρίφθηκε το αίτημα των γονιών του για απαλλαγή από θρησκευτικά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα επιβάλλονται κυρώσεις επειδή δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς οι αρχές επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», αντίθετα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος «η Ελλάδα δεν προσφέρει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα για παιδιά που απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά και επειδή παρά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Υπουργείο Παιδείας και το ΣτΕ εμμένουν να επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», αντίθετα φυσικά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση. Αναμένονται και άλλες σχετικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» σημειώνει ο δικηγόρος.

Το χρονικό της υπόθεσης

«Στην υπόθεση αυτή, το Α’ Λύκειο Γέρακα αρνήθηκε να απαλλάξει τον μαθητή επειδή οι γονείς του κατέθεσαν δήλωση χωρίς να μνημονευόσουν ότι «δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», όπως επέβαλε η εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου. Είχε μόλις εκδοθεί η απόφαση της Αρχής Προατασίας Δεδομένων 28/2019 που απαγόρευε να γράφεται το μη-θρήσκευμα.

Έτσι το παιδί δεν έλαβε απαλλαγή για το πρωτο τετράμηνο. Στη συνέχεια προσβάλαμε δικαστικά την άρνηση του σχολείου, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών άργησε να εκδώσει την απόφαση και δικαίωσε τον μαθητή στο τέλος του Ιανουαρίου 2020, όποτε έλαβε τελικά απαλλαγή για το υπόλοιπο σχολικό έτος. Ενδιαμέσως προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που το ίδιο πρότεινε φιλικό διακανονισμό 9.000€ που αποδέχθηκε η Κυβέρνηση για να μην προχωρήσουμε σε δίκη.

Το γραφείο μας εκπροσωπεί επίσης άλλες δύο οικογένειες που προσέφυγαν φέτος στο ΕΔΔΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσφέρει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα για παιδιά που απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά και επειδή παρά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Υπουργείο Παιδείας και το ΣτΕ εμμένουν να επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», αντίθετα φυσικά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το γραφείο μας κέρδισε την πρώτη τέτοια υπόθεση στο ΕΔΔΑ το 2019, όταν επιδικάστηκε αποζημίωση 21.000 ευρώ για δύο οικογένειες. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση. Αναμένονται και άλλες σχετικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Θα συνεχίσουμε μέχρι η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών».