Αρχική Eπικαιρότητα ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πάρουν έκπτωση 10% όσοι ασφάλισαν την κατοικία τους

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πάρουν έκπτωση 10% όσοι ασφάλισαν την κατοικία τους

Πλατφόρμα που θα υποδέχεται αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που ασφάλισαν την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να διευκολύνει τις διαδικασίες για την χορήγηση έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Αν και την φετινή χρονιά (που είναι η πρώτη για την εφαρμογή τους μέτρου) δικαιούχοι θα είναι κυρίως όσοι ασφάλισαν το σπίτι τους λόγω του στεγαστικού δανείου, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που πρόλαβαν έσπευσαν πέρυσι να κάνουν ασφαλιστικό συμβόλαιο. Ανάλογα με τη διάρκεια του συμβολαίου θα πάρουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων έως και 10%. Με την καταχώριση των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το ΥΠΕΘΟ θα μπορεί να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους και τις διασταυρώσεις ώστε να διαμορφωθεί η λίστα των δικαιούχων της έκπτωσης.

Με βάση τα ισχύοντα:

– από το 2024 και μετά, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

– ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι προϋποθέσεις

Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος (δηλαδή για τον ΕΝΦΙΑ 2024 , το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί το 2023) με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Επίσης, για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Επίσης η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Για παράδειγμα: φυσικό πρόσωπο με ακίνητο 100 τ.μ. αντικειμενικής, αξίας 110.000 ευρώ, καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 233 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε επιλέξει το 2023 να κάνει πλήρη ετήσια ασφάλιση του οικήματος του τότε θα έχει έκπτωση 23 ευρώ ενώ εάν είχε κάνει εξάμηνη ασφάλιση τότε το ποσό θα μειωθεί στα 16,5 ευρώ. Για την πλήρη ασφάλισης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών αξίας 110.000 ευρώ είναι αναγκαία η ετήσια καταβολή σχεδόν 160 ευρώ. Συνεπώς , η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί με σχεδόν το 15% των ετήσιων ασφαλίστρων.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, όσοι ασφαλισμένοι πάθουν ζημιά από θεομηνία, μοιραία θα αποκλειστούν από τη δωρεάν κρατική αρωγή προς τους ανασφάλιστους!
Εν όψει του ότι σε όλα τα ασφαλιστήρια σεισμού υπάρχει απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρείας για το 2% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, για να μην αδικηθούν οι ασφαλισμένοι, θα πρέπει προβλεφθεί ρητά ότι, σε ζημιές που υπερβαίνουν π.χ. τις 10.000 ευρώ, αυτό το ποσοστό θα καλύπτεται από το κράτος και ολόκληρο το υπόλοιπο 98% της ζημιάς τους από την ασφαλιστική εταιρεία.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί πως «το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 10% είναι για τους περισσότερους φορολογούμενους συμβολικό και όχι αποτελεσματικό κίνητρο. Το ποσοστό πρέπει και μπορεί να αυξηθεί τουλάχιστον στο 25%, δεδομένου ότι η πολλαπλή φορολόγηση ολόκληρου του ασφαλιστικού τζίρου, ελαχιστοποιεί στην κυριολεξία το εντεύθεν δημοσιονομικό βάρος».