Αρχική Eπικαιρότητα Κύμα Covid, γρίπης και λοιμώξεων – Συναγερμός από τους ειδικούς, αυξημένα τα...

Κύμα Covid, γρίπης και λοιμώξεων – Συναγερμός από τους ειδικούς, αυξημένα τα περιστατικά στα νοσοκομεία

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων covid-19, σε συνδυασμό με την έξαρση της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων. Λόγω κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας έχουν καταγραφεί 172 νέες εισαγωγές, 72 εκ των οποίων στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες έχουν ελαφρώς υποχωρήσει στις 1.415, ενώ στην εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς. Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί καλούν σε χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και προτρέπουν να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.

Γιορτές, ρεβεγιόν και έξοδοι των Χριστουγέννων αφήνουν ήδη το αποτύπωμα τους, καθώς μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών.

Αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%, ενώ 57% ήταν αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες. Για την γρίπη τύπου Α, στο 222% για τον τελευταίο μήνα και αύξηση 88% για την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση της τάξης του 180% παρατηρείται στο ιικό φορτίο του Covid19 τον τελευταίο μήνα και 87% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο φορτίο τις επόμενες 2-3 εβδομάδες» τονίζει ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

«Εμβολιασμός με τα καινούρια εμβόλια τα οποία καλύπτουν ουσιαστικά το πιο μεγάλο κοκτέιλ από τις παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν δεν καλύπτουν την τελευταία παραλλαγή την JN.1» αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ λοιμώξεων στην κοινότητα, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν και για την ώρα η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. Αυτή τη στιγμή 1499 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας.

Η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ στα φαρμακεία σταδιακά ομαλοποιείται ενώ και οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιες αντιβιώσεις, έχουν επανέλθει και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Όπως ήταν αναμενόμενο τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια αύξηση ζήτησης σε προϊόντα πρόληψης για τον κορονοϊό κυρίως γιατί ο κόσμος έβγαινε, πήγαινε σε τραπέζια, γιόρταζε, συνεπώς ήθελε να είναι σίγουρος ότι προληπτικώς είναι εντάξει. Τώρα έχει πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Εκτός του εμβολιασμού, ο ΕΟΔΥ απευθύνει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, σε δομές υγείας και κλειστούς χώρους.