Αρχική Eπικαιρότητα Προϋπολογισμός 2024: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 «ναι» – Με 249...

Προϋπολογισμός 2024: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 «ναι» – Με 249 «πέρασαν» οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας

Με 158 ψήφους “ναι”, έναντι 142 “όχι” (σε σύνολο 300 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2024, που περιλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων με πρόσθετα μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς έλαβαν 249 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικές, καθώς και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ψηφίστηκαν με 239 “ναι” έναντι 61 “όχι”. Τα έξοδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ψηφίσθηκαν από 159 βουλευτές (από λάθος ψήφο της Θ. Τζάκρη), έναντι 140 που ψήφισαν «όχι». Τα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων- Αθλητισμού καθώς και του Υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών». Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε νωρίτερα σε υψηλούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σηματοδοτείται η ανάταξη της οικονομίας μας και το πέρασμα από την κρίση στην πρόοδο κι ότι σκοπός του είναι να παρουσιάσει αυτή τη μετάβαση από την προηγούμενη τετραετία που ήταν ουσιαστικά μια τετραετία μάχης με πολλαπλές κρίσεις σε μια τετραετία που ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δυναμική ευρωπαϊκή σύγκλιση. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για προϋπολογισμό πληθωρισμού και ακρίβειας που τα δύσκολα θα είναι κατά την εφαρμογή του και όχι την ψήφισή του! Πέρα από την κριτική στην κυβέρνηση οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσίασαν και τις δικές τους προτεραιότητες στην άσκηση πολιτικής. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, τα εξοπλιστικά πρόγραμματα, τις κοινωνικές ανάγκες και την κλιματική κρίση.

Η πραγματικότητα που παρουσιάζετε βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες, και δεν μπορείτε με την επικοινωνία να κρύψετε την ακρίβεια“, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Προϋπολογισμός διευθετήσεων για το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκηνα αναφέρεται στη στεγαστική πολιτική και τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κόμματός του και να προτρέπει την κυβέρνηση να καταργήσει τη Golden Visa όπως έπραξε και η Πορτογαλία. Στην ίδια συχνότητα και ο Κυριάκος Βελόπουλος για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και κατά αυτών που, όπως είπε, ευαγγελίζονται την “αμαρτωλή Σοσιαλδημοκρατία”, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και εσχάτως τη Ν. Αριστερά.

Αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής ΛύσηςΚυριάκος Βελόπουλος.

«Η Ελλάδα έχει γίνει νεκροταφείο για χιλιάδες επιχειρήσεις» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο Γραμματέας των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

«Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια» σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της Βουλής.

«Από τον προϋπολογισμό λείπει το σπουδαίο όραμα – Δεν υπάρχει ελληνική οικονομία χωρίς Έλληνες» ανέφερε από την πλευρά του στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝίκηςΔημήτρης Νατσιός.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία – Δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία» ανέφερε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.