Αρχική Eπικαιρότητα Επίθεση Σαμαρά στην Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό – Να αποσυρθεί η τροπολογία...

Επίθεση Σαμαρά στην Κυβέρνηση για το μεταναστευτικό – Να αποσυρθεί η τροπολογία ζητάει ο πρώην πρωθυπουργός

Την απόσυρση της τροπολογίας που μειώνει από 7 σε 3 χρόνια το απαιτούμενο όριο διαμονής για την απόκτηση άδειας παραμονής από παράτυπους μετανάστες ζητά με δήλωση του ο Αντώνης Σαμαράς.

Σφοδρή αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πυροδοτεί η κατάθεση τροπολογίας για τριετή παραμονή μεταναστών από τρίτες χώρες οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ζητεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο θέμα. Σε δήλωσή του κάνει λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη» τροπολογία «περί παράνομων μεταναστών» και χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

Στην δήλωση που διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε η ρύθμιση αναφέρει πως «η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού» και υπογραμμίζει πως «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν΄ ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».
Είχε προηγηθεί…

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς αντιδρά στις κυβερνητικές επιλογές καθώς πρόσφατα είχε διαχωρίσει τη θέση του στο θέμα της αναγνώρισης του δικαιώματος στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού εντασσόταν στο γενικότερο πλαίσιο αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές με πιο ηχηρή αυτή του Μάκη Βορίδη, που προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση που τεθεί κομματική πειθαρχία.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», προανήγγειλε πως δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς, όπως είπε, «αν τους αναγνωρίσουμε «γάμο», θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους «εξίσωσης» ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια».