Αρχική Ν. Μεσσηνίας Μεσσηνία: Εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Μεσσηνία: Εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Tο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:30 μ.μ. στην είσοδο του Νεοχωρίου Ιθώμης, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια παραστατικού ολόσωμου αγάλματος και άλλων έργων γλυπτικής αφιερωμένα στην ανεξίτηλη μουσική και πολιτιστική μνήμη που άφησε το πέρασμα η λαμπερή παγκόσμια προσωπικότητα Μαρία Κάλλας.

Ο επετειακός αυτός παγκόσμιος εορτασμός, Μαρία Κάλλας (2 Δεκεμβρίου 1923 – 2 Δεκεμβρίου 2023), που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του υπουργείου πολιτισμού της χώρας μας, συνοδεύεται εφέτος με αφιερώματα μουσικά και καλλιτεχνικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Ο Δήμος Οιχαλίας τιμώντας αυτή την επέτειο διοργάνωσε εφέτος όλο το καλοκαίρι ξεκινώντας από τον Ιούνιο ένα ανοιχτό εργαστήρι γλυπτικής προς τιμήν της που ολοκληρώνεται τώρα με τα αποκαλυπτήρια θαυμάσιων έργων γλυπτικής μιας πολυμελούς ομάδας συμμετεχόντων καλλιτεχνών υπό το συντονισμό του Ιωάννη Γκούζου και Γιώργου Βραχνού.

Υπάρχει η φιλοδοξία η δράση αυτή να επαναλαμβάνετε κατά τακτά ετήσια χρονικά διαστήματα στο χώρο του Νεοχωρίου με προσέλκυση διεθνών καλλιτεχνών με σκοπό τα έργα που θα δημιουργούνται να παραμένουν μόνιμα εκεί, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό πάρκο γλυπτικής προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας στον ευρύτερο χώρο αυτό της πατρογονικής της καταγωγής, όπου και τελεί υπό ανέγερση και το σχετικό μουσείο.

Οι προσπάθειες αυτές σηματοδοτούν και τους μοναδικούς αξιοθαύμαστους πολιτιστικούς καρπούς που ανέδειξαν οι αρχέγονες ρίζες του τόπου αυτού μέσα από τις προσωπικές πορείες μετανάστευσης οικογενειών που βρέθηκαν σε ξένες χώρες και πυρακτωθήκαν μέσα από τεράστιες προσωπικές δυσκολίες και συνθήκες επιβίωσης σε μη γνώριμα μέρη και πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, όπως συμπορεύτηκαν με τις ιστορικές και τις προσωπικές συγκυρίες που τους παρουσιάστηκαν στο διάβα τους.