Αρχική Ν. Αρκαδίας Σύσκεψη στην Τρίπολη για την υπερβάλλουσα ποσότητα απορριμμάτων – Προσδιορίζεται το ειδικό...

Σύσκεψη στην Τρίπολη για την υπερβάλλουσα ποσότητα απορριμμάτων – Προσδιορίζεται το ειδικό αντίτιμο

Η υπερβάλλουσα ποσότητα απορριμμάτων που προωθήθηκε προς διαχείριση στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας της Παλαιόχουνης Αρκαδίας, δημιουργεί πρόβλημα.

Καλούνται οι δήμοι να μειώσουν την ποσότητα, άρα και το βάρος των απορριμμάτων που προωθούνται και στις 3 μονάδες διαχείρισης, ώστε να εφαρμοστούν στο ακέραιο, οι όροι της ολοκληρωμένης διαχείρισης, έτσι όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση.

Για το λόγο αυτό, τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023, στην Τρίπολη και στα γραφεία της Περιφέρειας, θα γίνει σύσκεψη των αρμοδίων, ώστε να εξεταστεί το ζήτημα.

Συγχρόνως, θα εξεταστεί και το θέμα που αφορά με το ειδικό αντίτιμο.

Η τελική απόφαση για το τί θα ισχύσει, θα παρθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και αφού πρώτα, έχουν αποφασίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το τί θα πράξουν.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η κεντρική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Παλαιόχουνης Αρκαδίας, πήρε 40.000 τόνους – επιπλέον – απ΄ την προσδιορισμένη, μέγιστη προς τη διαχείριση ποσότητα, έτσι όπως την προβλέπει η ΣΔΙΤ.

Αυτό σημαίνει, ότι και οι άλλες δύο μονάδες (Λακωνία, Μεσσηνία), πρόκειται να δεχθούν, κατά πάσα πιθανότητα, υπερβάλλουσες ποσότητες, για τις οποίες – στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ -προβλέπεται ειδικό αντίτιμο.

Θα πρέπει λοιπόν, να μειωθεί η ποσότητα των απορριμμάτων που προωθείται στις 3 μονάδες. Αυτό, μπορεί να γίνει με το να εφαρμοστεί η ανακύκλωση στη πηγή, κάτι που πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο του κάθε δήμου, ώστε να μειωθεί και η δαπάνη του δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του.

Εξυπακούεται, ότι, οι κάδοι των σύμμεικτων δεν προορίζονται, ούτε για μπάζα, ούτε για κλαδιά, ούτε για χόρτα. Θα πρέπει οι δήμοι και εδώ, να εποπτεύουν τους κάδους τους.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση με τις υποδομές της, είναι να εξυπηρετεί έως 200.000 τόνους απορριμμάτων το έτος.