Αρχική Eπικαιρότητα Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση €350 εκατ. τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση €350 εκατ. τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος τέκνων, ΑμεΑ

Στην ανακοίνωση ενός πακέτου ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ. Θα ενισχύσουμε με 200 ευρώ συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ . Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέλος  θα ενισχύσουμε με 150 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά  και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι «δεν θα κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στις αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία, διεμήνυσε ότι το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων θα προχωρήσει, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητούμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων που εκπορεύουν από την κυριαρχία» ενώ όσνο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη σημείωσε ότι δημιουργεί ερωτήματα ο εναγκαλισμός του με τα πιο τοξικά στοιχεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού ανά θεματική ενότητα

Για τη φορολογηση των ελεύθερων επαγγελματιών: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λεμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθο. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απο ό,τι οι ευρωπαικες χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει.

Για τη φορολόγηση: Χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις οτι δεν βρίσκουν προσωπικό τους λέω πληρώστε περισσότερο.

Για την αισχροκέρδεια και τους ελέγχους: Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι οτι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται

Για την αποχή των συμβολαιογράφων: Θα τα λύσουμε αυτά, Κάποιες αντιδράσεις ήταν υπερβολικές. Δεν πάει πίσω η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, είμαστε σε καλό δρόμο για να επιλυθούν οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν.

Για την κυβέρνηση και το μεταρρυθμιστικό έργο: Έχω πάνω από όλα την υποχρέωση τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μου όταν έχεις αυξήσει τα ποσοστά στην δεύτερη 4ετια. Δεν συμβιβάζομαι με την ικανποίηση της εκλογικής νίκης με 41%. Δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν. Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο.

Για την υγεία: Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μια πρόκληση. Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερου τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους. Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ. Ευτυχώς τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά. Κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις για τα εγκεφαλικά. Αυτό σημαίνει όμως ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη θα διαγνώσει το εγκεφαλικό και θα το πάει σε νοσοκομείο που έχει ειδικό κέντρο για τα εγκεφαλικά. Σε πρώτη φάση δαπανούμε πόρους για τα ΤΕΠ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τις αναμονές, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει διαφάνεια ώστε να μην μπορει κάποιος έξυπνος να παρακάμπτει τη λίστα μέσω εισαγωγής από τα ΤΕΠ. Νομιμότητα παντού. Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική. Χαίρομαι όταν βλέπω κορυφαίους γιατρούς από το εξωτερικό να επιστρέφουν στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να φέρουμε το brain drain των προηγούμενων δεκαετιών πίσω στη χώρα μας.

Ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό

Για τη στέγαση των γιατρών πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και η τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. σε νησί στείλαμε έναν γιατρό και δεν μπόρεσε να βρεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα σπίτι ενώ νωρίτερα ζητούσαν έναν γιατρό.

Θέλουμε να μειώσουμε συνολικά το clawback. Δώσαμε μια δυνατότητα να το συμψηφίσουν με μεγάλες επενδύσεις και έτσι γίνονται σήμερα επενδύσεις που συνεπάγονται ποιοτικές θέσεις εργασίας, εξαγωγές.

Για τις ευρωεκλογές και το σύστημα που θα διεξαχθουν: Λίγη υπομονή, μέχρι το τέλος του χρόνου, έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα.

Για τα ζητήματα στεγαστικής πολιτικής και των ακινήτων: Έχουμε αύξηση της αξίας των ακινήτων που είναι καλό για τους ιδιοκτήτες, είχαμε νέα ζευγάρια που δεν μπορούσαν να βρουν στέγη και το έκαναν μέσα από το πρόγραμμα Στέγη που εξαντλήθηκε. Το ζήτημα της αγοράς ακινήτων είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Έχουμε πολλά κλειστά σπίτια. Τι κίνητρα θα τους δώσουμε να τα ανακαινίσουν. Δουλεύουμε πιλοτικά τις ΣΔΙΤ ώστε ΄το δημόσιο να προσφέρει το οικόπεδο και ο ιδιώτης την κατασκευή ώστε να επιστρέψουν σε εμάς διαμερίσματα με χαμηλότερο ενοίκιο. Είναι σημαντικό να βάλουμε περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Το πώς χρησιμοποιούμε το εργαλείο της Golden Visa το οποίο όπως στήθηκε έχει εξαντληθεί, γιατί να μη την δώσουμε σε κάποιον που αγοράζει ένα διατηρητέο για να το αγοράσει; Αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις στα Airbnb είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω.

Για τη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel: To ζητημα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Αρχικά να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υπέστησαν την καταστροφή. Μερικές φορές κρύβονται και επιτήδειοι που ζητούν χρήματα που δεν τους αναλογούν και γι αυτό γίνονται διασταυρώσεις και ζητώ λίγο υπομονή για την ολοκλήρωση των ελέγχων. Για τις υποδομές και την κοστολόγηση των έργων αποκτάστασης θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του έτους. Θυμίζω ότι την ερχόμενη Τετάρτη για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή για την Θεσσαλία. Θα χρειαστουν έργα αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι πρέπει να γίνουν μεγάλα φράγματα. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άρδευση, το μεγάλο προβλημα είναι ότι δεν έχουμε νερό αλλά πλημμυρίζουμε άρα κάτι λάθος κάνουμε.

Για την εξεταστική για τα Τέμπη: Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ναι στην εξεταστική γιατί πρέπει να καταλάβουμε και τι συνέβη με την σύμβαση 717. Είναι μεγάλο όμως άλμα να πεις ότι επειδή κάτι δεν έγινε καλά στη σύμβαση αυτή πέθαναν άνθρωποι και υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είναι πολύ μεγάλο άλμα για να το δεχθούμε. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όταν επισκέφθηκα το σημεί της τραγωδίας. Είναι μεγάλη ευθύνη για τους συγγενείς των θυμάτων να βρούμε τα αίτια και να μην επιτρέψουμε να ξαναγίνει.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία: Δεν συζητούμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων που εκπορεύουν από την κυριαρχία όπως η παρουσία ΕΔ στα νησιά. Κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια πιστεύω και από την πλευρά της Τουρκίας να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή που προκάλεσε ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Θα συζητήσουμε την ΑΟΖ στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου αλλά και να διαφωνήσουμε δεν θα πρέπει αυτό να μας οδηγήσει στα άκρα. Θα κάνουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα είναι άλλο ένα ακόμα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν είμαι αφελής έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας. Αντιλαμβάνομαι τη λογική του Ερντογάν για όσα λέει για τη Χαμάς αλλά διαφωνώ τελείως. Έχει μεγάλη σημασία και η αντίδρση του Ισραήλ και εκφράζω την κλιμακούμενη ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και θα αγωνιστούμε να παίξουμε ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις και για την απελευθέρωση των ομήρων. Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι γιατί έχουμε αξιοπιστια σε όλες τις πλευρές αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη: Έχω δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου να μην μιλώ για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δνε θα μπορούσε να προβλέψει αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, μου κάνει εντύπωση που κάποιο τώρα ανακάλυψαν τα τρολς και την τοξικότητα. Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένεις ενός μορφώματος που η μόνη του προοπτική ηταν η εξουσία

Θέλω να θυμίσω ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελακη τον οποίο σέβομαι ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαι 20 χρόνια στην πολιτική πηγαίνω στους πολίτες, ακούω κριτική , δεν είναι κάτι καινούργιο η αδιαμεσολάβητη επαφή που έχει παντετάρει ο κ. Κασσελάκης. Το κάνουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά εδώ και χρόνια.

Αυτό που δεν θέλουν οι πολίτες είναι τοξικότητα γι αυτό και ο εναγκαλισμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα πιο τοξικά στοιχεία προκαλεί ερωτηματικά. Θέλουν διάλογο με προτάσεις π.χ. εμείς κάνουμε πρόταση για τους ελεύθερους επαγτελματίες, ποια είναι η αντιπρόταση; Μέχρι στιγμής στο επίπεδο των τεκμηριωμένων προτάσεων συνολικά η αντιπολίτευση πάσχει και ίσως αυτο εξηγεί γιατί η ΝΔ έχει πετυχει εκλογικά αυτές τις επιδόσεις.

Για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα:  Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί και δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση και αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό. Στον επόμενο μήνα οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα λεωφορεία καθώς πολλά απο τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα και δεν συμβαδίζουν με την εικόνα μιας χώρας που προοδεύει. Θα δώσουμε έμφαση και στο ποδήλατο. Θέλω να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο που θα έχουν νόημα. Π.χ. να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την Πανεπιστημιούπολη ώστε να μπορεί να συνδεθεί με το κέντρο. Σε συνδυασμό με μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο της τροχαίας αλλά αν ήταν αυτό το πρόβλημα θα το είχαν λύσει όλες οι χώρες. Έχουμε πεπερασμένο αριθμό δρόμων και πολλά αυτοκίνητα. Γι’ αυτό θα δώσουμε έμφαση στην καλύτερη λειτουργία των λεωφορείων. Μέσα στο 2024 μπορούμε να έχουμε βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κάμερες θα μπουν. Ο προγραμματισμός είναι για 700 ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Από τη στιγμή που καλύπτουν δημόσιο χώρο δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ζήτημα. Και στα ζητήαμτα της γενικότερης παραβατικότητας προσφεύγουμε σε ιδιωτικές κάμερες. Είναι καλύτερο αυτό να μπορούμε να το κάνουμε δημόσια. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καθημερινότητα καλύτερη.

Για τη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα: Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται.Πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα.