Αρχική Eπικαιρότητα Στέφανος Κασσελάκης: Δεν θα κάνουμε πίσω, λέει πριν την Κεντρική Επιτροπή

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν θα κάνουμε πίσω, λέει πριν την Κεντρική Επιτροπή

«Δεν θα κάνουμε πίσω» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ένα 24ωρο πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος.

Παράλληλα ανέφερε ότι «θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας».

Κατά τον ίδιο ο αριστερός προοδευτικός κόσμος έχει πολλά χιλιόμετρα να τρέξει θέτοντας ως στόχο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους 600.000 πολίτες που έχασε στην κάλπη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και «είναι στάση ζωής να παλεύουμε για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα των οποίων εξαϋλώνονται και στη συνέχεια έρχονται και οι υπουργοί και λαϊκίζουν» πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης.

Δίνοντας το στίγμα του είπε ξανά «δεν θα κάνουμε πίσω» και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να σηκώσει ανάστημα και να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που απογοητεύτηκαν από εμάς».

Αρένα η Κεντρική Επιτροπή

Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα ελήφθησαν μερικές από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για την ενότητα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς σύσσωμη η «εσωκομματική αντιπολίτευση», δηλαδή οι τάσεις «Ομπρέλα» και «6 συν 6» που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και η «ομάδα Παππά» πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα «κλειστές συσκέψεις» και τηλεδιασκέψεις, προκειμένου να χαράξουν την πορεία τους στο ναρκοπέδιο της Κεντρικής Επιτροπής, που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Οι εσωκομματικοί προβολείς πέφτουν αναντίρρητα στην «Ομπρέλα», καθώς η έξοδός των στελεχών της από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πλέον δεδομένη, αλλά και θέμα ωρών, μετά από τις έντονες, εσωκομματικές διεργασίες και τριβές των τελευταίων εβδομάδων. Ανάμεσα στις αιτίες της ρήξης με την νέα ηγετική ομάδα στελέχη της «Ομπρέλας» σταχυολογούν την ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος, όπως αυτή κορυφώθηκε στην ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στο ΣΕΒ, την αντικαταστατική δράση, το λαϊκισμό και το τοξικό κλίμα. Όσα δηλαδή αποτέλεσαν τις πρώτες ύλες στο κοκτέιλ της διάσπασης, το οποίο αναμένεται να σερβιριστεί αύριο και μεθαύριο στους «Κεντρικοεπιτρόπους» του κόμματος στο ξενοδοχείο President, μολονότι ούτε καν το πρόγραμμά της συνεδρίασης του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως μέχρι αυτήν την ώρα.

Για την «Ομπρέλα», η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά δεν συναντάται πλέον με την στρατηγική και τις πολιτικές επιδιώξεις της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με 1.300 μέλη της τάσης να αναζητούν χθες με κοινό κείμενό τους «διέξοδο Αριστερά», εξαπολύοντας παράλληλα βολές προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως επισημαίνουν, «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», συμπληρώνοντας πως ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

Την ίδια ώρα, το έμπλεο αιχμών προς την «νέα κατάσταση» στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι:

· Ανδρέας Ξανθός

· Πάνος Σκουρλέτης

· Ευκλείδης Τσακαλώτος

· Νίκος Φίλης

· Κώστας Αθανασίου

· Νίκος Βούτσης

· Αννέτα Καββαδία

· Έφη Καλαμαρά

· Κατερίνα Κνήτου

· Πάνος Λάμπρου

· Χάρις Ματσούκα

· Μαρία Γκατσούκα (ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου)

ενδεικτικά της πλαισίωσης της εξόδου της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ιστορικά στελέχη του χώρου. Τα περισσότερα εξ’ αυτών συμμετείχαν στην «κλειστή σύσκεψη» της ηγετικής ομάδας της τάσης χθες βράδυ, προκειμένου να καταλήξουν στο «τελετουργικό» της αποχώρησής τους, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και αυτό γιατί, τα κορυφαία μέλη της «Ομπρέλας» αποφάσισαν τα ξημερώματα να συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή, κόντρα στο σενάριο των τελευταίων ημερών που τους ήθελε να φεύγουν από το κόμμα σήμερα, δηλαδή παραμονή της ιστορικής συνεδρίασης, βαραίνοντας το κλίμα εντός του συλλογικού οργάνου.

Πέρα από το πότε, στους προβληματισμούς της «Ομπρέλας» εντάσσεται και το πως, δηλαδή αν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μαζικά όλα τα στελέχη της επιρροής της ή αν κάτι τέτοιο θα εξελίσσεται σταδιακά στο εξής με φόντο το συνέδριο του Φεβρουαρίου, ως άλλο… μαρτύριο σταγόνας. Καίτοι περιθώρια περί παραμονής της «Ομπρέλας» στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαφαίνεται να υπάρχουν, δεν αποκλείεται στην πορεία ορισμένοι να μείνουν πίσω, καθώς από τις 1.300 υπογραφές απουσίαζαν κάποιες προβεβλημένων στελεχών και βουλευτών της τάσης. Στην πορεία του χρόνου, ωστόσο, στο σώμα που θα αποχωρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα, μετριοπαθή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως αν η νέα ηγεσία δεν αποτολμήσει τομές με την «αυλή» της.

Θέμα αποχώρησης, ωστόσο, δεν τίθεται από μεριάς της τάσης «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, μολονότι τα 130 στελέχη της που συνεδρίασαν, δεν έκρυβαν χθες τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία του κόμματος. Μάλιστα, οι ίδιοι θεωρούν ευθύνη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόσο το πολεμικό κλίμα, όσο και την πολιτική απαξίωση του χώρου, για αυτό και στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να εκφράσουν με «συγκροτημένο τρόπο» τη διαφωνία τους με την πολιτική και την στρατηγική που ακολουθείται. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, τα στελέχη των «6 συν 6» θα υποστηρίξουν με θετικό τρόπο την πολιτική πρόταση τους για τη νέα σύνθεση, την οποία θα καταθέσουν με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και μεγαλύτερη απόκριση στις ανάγκες τις κοινωνίας με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο, όπως εξηγούσαν χθες.

Η πορεία μετασχηματισμού και διεύρυνσης πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, είναι το μήνυμα που έστειλε χθες στα στελέχη της η «ομάδα Παππά», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ακούστηκαν απαράδεκτα πράγματα για τη συλλογική τους προσπάθεια λίγα 24ωρα μετά την προεδρική εκλογή. Εν τω μεταξύ, τα χαρτιά του απέναντι στην έκκληση του Γιάννη Δραγασάκη πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες ώρες ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Καλημέρα σε όλους. Έλαβα και διάβασα την επιστολή του συντρόφου Γιάννη Δραγασάκη η οποία είδε και το φως της δημοσιότητας. Για όσα αναφέρονται στην επιστολή, αλλά και για όσα έχουν συμβεί αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, θα τοποθετηθώ αναλυτικά και με σαφήνεια στην κεντρική επιτροπή».

 

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Πλην της επιστολής, ο Γιάννης Δραγασάκης απηύθυνε δημόσια έκκληση χθες από τα κοινωνικά δίκτυα, επαναφέροντας την επιθυμία του να ακυρωθούν οι διαγραφές, υποστηρίζοντας πως «το είπα και το ξαναλέω. Να μην προχωρήσουν οι διαγραφές και να μην αποχωρήσουν όσοι σκέφτονται να το κάνουν. Να μην γίνουν ενέργειες με ανεπίστρεπτα αποτελέσματα με συνέπειες για όλους. Να βάλουμε στοπ και στο “αν δεν σας αρέσει φύγετε” και το “δεν αντέχω, φεύγω”».

Στάση αναμονής από τους «νεοπροεδρικούς»

Με εξαίρεση τον Νίκο Καρανίκα, ο οποίος αποκάλεσε «1300 Λουδίτες της αριστεράς. Αδιέξοδο» το χθεσινό κείμενο της «Ομπρέλας», συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς έχουμε μια πλειάδα ομάδων, ατόμων και κομμάτων της αριστεράς που επιμένουν στις αναλύσεις ενός άλλου καπιταλισμού και αλλών δυνατοτήτων και προσδοκιών, μακριά από την σημερινή κίνηση και οργάνωση του κεφαλαίου παγκόσμια και τοπικά σε μετοχές, σε μοιράσματα και μερίσματα με διοικητικά συμβούλια, μικρά και μεγάλα, θέτοντας το ζήτημα της δημοκρατίας στην οικονομία δηλαδή στις επιχειρήσεις της νέας αγοράς. Νέα εποχή».

Κατευναστικός, από πλευράς του, υπήρξε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χθες, Σωκράτης Φάμμελος, λέγοντας πως «υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος η κοινωνία να απομακρυνθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω του εσωκομματικού κλίματος». «Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε απαντήσεις για τη χώρα και για το πώς οι πολίτες θα ζουν καλύτερα. Πολλοί έχουν προσφέρει επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους» παρατήρησε ο κ. Φάμμελος, καταλήγοντας πως «αυτή είναι η δεύτερη αιτία ανησυχίας πολλών συντρόφων/ισσων μας. Υπάρχει το συναίσθημα μίας μεγάλης οικογένειας που δεν μπορείς να βλέπεις να ταλανίζεται ακόμη και εξαιτίας ενδοοικογενειακών καυγάδων», είπε μεταξύ άλλων.

Ταχύτητες… φωτός

Πάντως, η επιλογή της «ισχυρής πολιτικής καταδίκης» αντί των διαγραφών μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, δηλαδή αυτή εντός Δεκεμβρίου, λαμβάνει διαστάσεις εμφυλίου μέσα στον εμφύλιο, καθώς η γνωμοδότηση περνά μέσα από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά με ζητούμενο τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών στις 25 Οκτωβρίου και 5 ημέρες μετά απεστάλη προς την Κουμουνδούρου σχετικό έγγραφο που πληροφορούσε για την εξέλιξη των…ερευνών και τον απαιτούμενο χρόνο, προσφέροντας το «φιλί της ζωής» στην «ομάδα Κασσελάκ稻.