Αρχική Eπικαιρότητα Φάρμακα: Πόσα και ποια είναι σε έλλειψη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Φάρμακα: Πόσα και ποια είναι σε έλλειψη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στην επιφάνεια βγαίνουν ξανά οι ελλείψεις φαρμάκων καθώς οι επόμενες εβδομάδες – και μήνες- συνοδεύονται από «κύματα» ιώσεων και μεγάλη ζήτηση σε φάρμακα.

Ενώ είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για το νέο μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον αρκετών επιχειρήσεων και ζητούν άρση της απόφασης απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για τουλάχιστον 135 σκευάσματα για τα οποία, όπως λένε, δεν τίθεται θέμα έλλειψης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) πραγματοποίησε χθες συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στη διάρκειά της παρουσίασε στοιχεία για τα σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά, τους λόγους για τις ελλείψεις, ενώ άφησε σαφείς αιχμές προς τους υπόλοιπους «κρίκους» της αλυσίδας του φαρμάκου, δηλαδή τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά ευθύνονται δύο και μόνο παράγοντες. «Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες», όπως είπαν.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr.