Αρχική Eπικαιρότητα Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι...

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

Οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η αγορά κάνει εκκλήσεις για λήψη μέτρων τουλάχιστον όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου. Οι εγχώριες τιμές ακολουθούν τις κινήσεις των διεθνών τιμών οι οποίες καταγράφουν ανοδικές τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ενώ τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε ένα εύρος μεταξύ 90 και 95 δολαρίων.

Ωστόσο, παρά την αστάθεια και τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για ράλι, η μέση τιμή αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να μειωθεί σε 81,8 δολάρια το βαρέλι το 2023 από 100,7 δολάρια το 2022 και να διαμορφωθεί στα 81,2 δολάρια το 2024.

Η μέση μηνιαία διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent, έχοντας ήδη κινηθεί καθοδικά από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο 2022, κινείται σε ένα εύρος από τα 75 έως τα 86 δολάρια ανά βαρέλι, από τον Ιούνιο 2023 έως και τον Αύγουστο 2023, με την κατώτατη τιμή να σημειώνεται τον Ιούνιο και την υψηλότερη τον Αύγουστο. Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους διαφαίνεται μία σταδιακή ανοδική τάση, εν μέσω μείωσης της προσφοράς από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Αυτό έγινε εμφανές ήδη τον Αύγουστο 2023, με τη μέση μηνιαία διεθνή τιμή του πετρελαίου Brent να διαμορφώνεται στα 86 δολάρια ανά βαρέλι (7,5% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυνητικές πηγές αστάθειας για την τιμή του πετρελαίου, κατά τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν οι αβέβαιες προοπτικές της προσφοράς από τη Ρωσία (λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της χώρας), από τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες OPEC+ καθώς και ο ρυθμός ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας και της αντίστοιχης ζήτησής της για πετρέλαιο.

Οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά και οι εκκλήσεις για μέτρα ανακούφισης

Η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,852 και το τελευταίο τετραήμερο παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχει μια εξομάλυνση στις τιμές μετά από συνεχείς αυξήσεις από το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν μπορεί να ανακόπτεται ένα ράλι αλλά από την άλλη, η «μπίλια» έχει κάτσει σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ στην βενζίνη, τιμή υψηλή για αυτό που μπορεί να αντέξει ο ήδη πιεσμένος προϋπολογισμός των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων καυσίμων Αττικής, «μια φυσιολογική τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης θα ήταν το 1 ή το 1,10. Η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου είναι συγκυριακά αρκετά πιο πάνω και συμπαρασύρει και το πετρέλαιο θέρμανσης», ενώ προβληματισμό προκαλεί και το τι θα συμβεί εάν έχουμε έναν βαρύ χειμώνα.

Με τα καύσιμα κίνησης να έχουν προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα του περυσινού καλοκαιριού (όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα επιδότησης μέσω του fuel pass), η αγορά ζητά αντίστοιχες παρεμβάσεις και για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο, εάν η διάθεσή του ξεκινούσε σήμερα θα κυμαινόταν μεταξύ 1,40 και 1,50 ευρώ το λίτρο. Αυτή η τιμή είναι υψηλότερη κατά 20 περίπου λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Όπως είναι γνωστό, τον περυσινό Οκτώβριο, εφαρμόστηκε κρατική επιδότηση 20 λεπτών απευθείας στην αντλία, η οποία μαζί με την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα δύο διυλιστήρια μείωσε το κόστος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να ανακοινώσουν και φέτος μια αντίστοιχη έκπτωση ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θεωρείται πιθανό να δοθεί κάποια επιδότηση.

Στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών, παράγοντες της αγοράς ρίχνουν στο τραπέζι κάποιες εναλλακτικές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σε σχετικό σημείωμα ζητά από την κυβέρνηση επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία κατά τον τρόπο που δόθηκε και πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ζητά αντί να δοθεί το επίδομα θέρμανσης να διατεθεί το προϋπολογισθέν ποσόν αναλογικά στην αντλία αναφέροντας ότι «το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θεωρούμε ορθό και δίκαιο να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο». Εξηγώντας το σκεπτικό της η ΠΟΠΕΚ, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης σε επίπεδα 1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο ενώ ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη insider.gr

Προηγούμενο άρθροΤην Πέμπτη στην πλατεία Αγίου Πέτρου η κεντρική ομιλία του Γιάννη Μαλτέζου
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Σε έξαρση η νόσος – Πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο για την Covid και πότε για τη γρίπη