Αρχική Eπικαιρότητα Κυριάκος Μητσοτάκης: Πηγαίνει στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία – Αλλάζει άρδην ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πηγαίνει στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία – Αλλάζει άρδην ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Η χθεσινή πρωινή εικόνα από τα χωριά της Θεσσαλίας και ειδικά από την περιοχής της Καρδίτσας λειτούργησε ως ένα γερό σοκ για το Μέγαρο Μαξίμου. Και ενώ ήδη σχεδιαζόταν μια πιο συντετμημένη εκδοχή της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να μην ανέβει καθόλου στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο, κάτι που είχαν ήδη πληροφορηθεί κάποιοι υπουργοί που είχαν ενημερωθεί να ακυρώσουν το δικό τους πρόγραμμα.

Για τον κ. Μητσοτάκη, ύψιστη προτεραιότητα αυτή την ώρα έχει η ολοκλήρωση του τιτάνιου και εξαιρετικά δύσκολου έργου των διασώσεων, παράλληλα με την αποτύπωση της πλήρους εικόνας. Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου, άλλωστε, έχει να κάνει με το τι θα αναδυθεί από τα νερά στα χωριά πέριξ του Παλαμά, όπου το νερό έφτασε ή και ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Με κανέναν αυτή την ώρα να μην έχει ασφαλή εικόνα ή εκτίμηση, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα το πρωί για τη Λάρισα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα μείνει ως και αύριο στις πληγείσες περιοχές, αν και το ακριβές του πρόγραμμα μένει να καθοριστεί, ανάλογα και με το τι είναι εφικτό να γίνει.

Μεγάλος συτνονιστικό κέντρο στη Λάρισα
Στη Λάρισα έχει στηθεί ένα μεγάλο συντονιστικό κέντρο, ενώ παρόντες είναι και αρκετοί υπουργοί, σε απευθείας γραμμή με την Πολιτική Προστασία και το Μέγαρο Μαξίμου. Την επιχείρηση των απεγκλωβισμών από τις πλημμυρισμένες εικόνες επιβλέπουν επιτελείς εθνικής άμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Α’ Στρατιάς αντιστράτηγο Γιάννη Τσόπλο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την ΕΛΑΣ. Τις προσπάθειες αποκατάστασης ηλεκτροδότησης επιβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, ενώ του δίκτυο υδροδότησης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. Την αρμοδιότητα του εφοδιασμού έχει αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ την πρόσβαση στις δομές υγείας ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους. Για τα δίκτυα των υποδομών παρόντες είναι ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος. Παράλληλα, στη Λάρισα βρίσκονται ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς.

Στο κυβερνητικό επιτελείο το κλίμα είναι, ομολογουμένως, βαρύ, καθώς μια ακόμα φυσική καταστροφή πρωτόγνωρου βεληνεκούς ήρθε να προστεθεί την αλυσίδα των δυσχερειών του προηγούμενου διαστήματος. Εκ των πραγμάτων, δε, η μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί στη Θεσσαλία εκ νέου, τρία μόλις χρόνια μετά τον Ιανό, αναμένεται να λειτουργήσει ως αιτία αναπροσαρμογής της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η οποία πλέον θα στρέφεται πρακτικά γύρω από την απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης των μέτρων για την πολιτική προστασία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

Η μορφή της ανόδου του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ακόμα αναζητείται, αν και είναι σαφές ότι δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως προγραμματιζόταν να έχει η καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς. Παράλληλα και το οικονομικό κόστος της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, κάτι που προφανώς περιορίζει τη δυνατότητα των όποιων παροχών σχεδιάζονταν.

Το πιο δύσκολο για το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, είναι ότι βρίσκεται σε μια μόνιμη διαχείριση κρίσεων μικρότερων ή μεγαλύτερων κρίσεων που έχουν αποστερήσει από την κυβέρνηση το περιθώριο της πολιτικής πρωτοβουλίας.

Προηγούμενο άρθροΝαύπλιο: Αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων Ορφανού κατά Κωστούρου
Επόμενο άρθροΚαιρός: Υποχωρεί η κακοκαιρία «Daniel», ενισχύονται οι άνεμοι – Πού θα βρέξει σήμερα