Αρχική Eπικαιρότητα Πως η Τρίπολη γίνεται κέντρο παραγωγής φαρμάκων: Μεγάλες επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες

Πως η Τρίπολη γίνεται κέντρο παραγωγής φαρμάκων: Μεγάλες επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες

Σε κέντρο παραγωγής φαρμάκων έχει αρχίσει να μετατρέπεται η Τρίπολη, καθώς όλο και περισσότερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες στρέφουν το βλέμμα προς την αρκαδική πόλη προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδύσεων.

Εταιρείες όπως η Elpen και η Demo έχουν ήδη εξαγγείλει επενδύσεις για τη δημιουργία παραγωγικών hub στην Τρίπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τουλάχιστον δύο ακόμη φαρμακευτικές εταιρείες την έχουν βάλει στο «ραντάρ» τους, διερευνώντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν εργοστάσια παραγωγής φαρμάκου στη βιομηχανική περιοχή. Οι λόγοι; Τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχονται και μέσω του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης σε κοντινές περιοχές, όπως η Μεγαλόπολη, καθώς και η εγγύτητα της Τρίπολης με την Αθήνα. Από την άλλη, πρόκληση αποτελεί για τις εταιρείες το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. «Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση ταλέντου. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα οι περισσότεροι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν υπάρχει κινητικότητα από τη μια πόλη στην άλλη», δηλώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.

Στο πλαίσιο επενδυτικού πλάνου ύψους 356 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Demo γνωστοποίησε την είσοδό της στον κλάδο της παραγωγής πρώτων υλών, μέσα από τη δημιουργία βιομηχανικού συγκροτήματος στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Το βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 74.000 τ.μ. αποτελείται από τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων, με δυνατότητα παραγωγής 270 τόνων πρώτης ύλης, καθώς και από τέσσερις μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατ. τεμαχίων ογκολογικών και πενικιλούχων φαρμάκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, σε πλήρη λειτουργία οι νέες μονάδες αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλούχα φάρμακα και το 37% της Ευρώπης σε ογκολογικά.

Επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του 2025 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις στην Ανατολική Αττική, αλλά και στην Τρίπολη. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο εργοστάσιο με δύο μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, επένδυση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πόλος έλξης αποτελεί η ΒΙΠΕ Τρίπολης και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmazac, η οποία ιδρύθηκε το 1986 από τον Παναγιώτη Ζάκο. Η εταιρεία λειτούργησε αρχικά ως φαρμακαποθήκη, έπειτα επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην εμπορία φαρμακευτικών ειδών, ενώ το 2016 ίδρυσε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την ανάπτυξη φαρμάκων μέσα και από συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει εργοστάσιο για την παραγωγή προγεμισμένων συρίγγων, μορφή χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών η οποία γνωρίζει ανάπτυξη περίπου 15%-17% ετησίως. Σε πρώτη φάση η εταιρεία θα παράγει προϊόντα στο πλαίσιο συνεργασίας που διατηρεί με πολυεθνικές εταιρείες, ενώ αργότερα σχεδιάζει να στραφεί και στην παραγωγή δικών της προϊόντων. Οπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η επένδυση υπολογίζεται περίπου στα 2830 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή της αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Pharmazac.

Τέλος, την περίπτωση της Τρίπολης φαίνεται πως διερευνά και η φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Πάτρα –όπου η εταιρεία ήδη διατηρεί εργοστάσια–, η Τρίπολη βρίσκεται ανάμεσα στις επιλογές της για τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκου. Μάλιστα, ήδη έχει κάνει κάποιες κινήσεις για την παραχώρηση έκτασης στη βιομηχανική περιοχή.

Μέσα στην επόμενη 4ετία ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν δρομολογήσει επενδυτικά σχέδια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τόσο σε έρευνα και ανάπτυξη όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Εκτός από τις παραπάνω, η Rafarm έχει δρομολογήσει επενδυτικό πλάνο ύψους 120 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2021-2027, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μονάδα παραγωγής στείρων ενέσιμων προϊόντων, νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία κ.λπ., ενώ η Pharmathen έχει ξεκινήσει να δημιουργεί εργοστάσιο για την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην Κερατέα. Για αρκετές εταιρείες, «ανάσα» θα αποτελέσει και η δέσμευση για την επέκταση του λεγόμενου επενδυτικού clawback έως τα τέλη του 2025, μέτρο που επιτρέπει σε αυτές να συμψηφίσουν το clawback (μέτρο έμμεσης φορολογίας) με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.