Αρχική Eπικαιρότητα Προωθούνται οι διαδικασίες δημιουργίας Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας

Προωθούνται οι διαδικασίες δημιουργίας Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας

Προωθούνται διαδικασίες για τη δημιουργία Τμημάτων αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων στο Επιμελητήριο Τρικάλων αλλά και με εκπροσώπους φορέων του αγροτικού κόσμου.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Θανάσης Λιούτας, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Κώστας Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Μιχαλάκης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Βασίλης Γιαγιάκος.

Ο στόχος είναι η  υλοποίηση της εντολής του Πρωθυπουργού να οπλισθεί ο αγροτικός κόσμος με το ισχυρότερο όπλο που μπορεί να έχει στη διάθεσή του, τις γνώσεις, πρόσθεσε. 

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, βασική συνιστώσα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο. Επίσης με τη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι. Ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου διαπίστωσε, ότι το κλίμα, πλέον είναι διαφορετικό. Μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες, εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Όταν κάποιος έχει γνώσεις και πληροφορίες, μπορεί να κάνει θαύματα», είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι υπουργείο επιδοτήσεων, αλλά υπουργείο που συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Οι προτεραιότητες

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου:

  • Την αύξηση, μέχρι το τέλος της τετραετίας, στους 60.000 των νέων που θα ενταχθούν με επιλογή τους και όχι από ανάγκη, στο αγροτικό επάγγελμα,
  • Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και κυρίως της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» ύψους 4 δις ευρώ. Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που είναι ίδιο από το 1958 και δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των αγροτών.
  • Τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με δικαιοσύνη και πλήρη διαφάνεια.
  • Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ έως το τέλος του έτους, μέσα από διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Ο υπουργός τόνισε ότι ο Οργανισμός θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλισης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης είπε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι για την πρώτη οργανωμένη παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους φορέων του πρωτογενούς τομέα, επελέγη η Θεσσαλία. «Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά με τη συνεργασία όλων μπορούμε να τα επιλύσουμε», σημείωσε ο Διονύσης Σταμενίτης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη σύντμηση του χρόνου για την καταβολή αποζημιώσεων μέσω της Κρατικής Αρωγής. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε την Περιφέρεια με αρδευτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας κ.λπ. Σχετικά με το πρόβλημα της άρδευσης του κάμπου έκανε αναφορά στο έργο του Αχελώου, λέγοντας: «Δεν είναι πολιτικό έργο. Είναι έργο ζωής. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί να γίνει το έργο του Αχελώου. Η Θεσσαλία χρειάζεται νερό από τον Αχελώο, διαφορετικά θα έχει πρόβλημα». Ο Περιφερειάρχης εξήρε το ενδιαφέρον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη Θεσσαλία.

Τα θέματα που ετέθησαν από τους αγρότες αφορούσαν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την έλλειψη εργατών γης, την αγροτική οδοποιία, τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Πηγή: enikonomia.gr