Αρχική Eπικαιρότητα Κικίλιας: Πρωτοφανής η κατάσταση -Το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται...

Κικίλιας: Πρωτοφανής η κατάσταση -Το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα

«Η κατάσταση είναι πρωτοφανής», ανέφερε κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας.
Όπως είπε ο υπουργός είναι «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».

Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες εξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ μόλις το τελευταίο 24ωρο 209.


Παράλληλα με την πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 κρίσιμες πυρκαγιές.

enimerwsi-3

«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. «Μέσα σε πέντε λεπτα έφτασαν τα πρώτα εναέρια μέσα στη φωτιά στην Πάρνηθα», ανέφερε.

«Έχοντας επίγνωση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χρειαζόμαστε να κάνουμε και άλλα βήματα για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός ανέφερε: «Το τι αντιμετωπίζουμε θα σας το πω με ένα παράδειγμα: Χθες, στις 9πμ είχαν σηκωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στις πέντε εστίες σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα στη Μονή Κλειστών στις 12. Έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Δηλαδή η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή. Και όμως η φωτιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής, επεκτάθηκε. Επαναλαμβάνω, τα εναέρια μέσα έφτασαν σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας!».

Στη συνέντευξη Τύπου το λόγο  έλαβαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

enimerwsi-1
enimerwsi-2