Αρχική Eπικαιρότητα Έρχονται αυξήσεις – «φωτιά» στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ

Έρχονται αυξήσεις – «φωτιά» στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ

Το «κύμα» ακρίβειας «χτύπησε» ξανά, με τον λογαριασμό να έχει «ανέβει» για τουλάχιστον εξήντα είδη διατροφής και βασικών προϊόντων νοικοκυριού, τα οποία «εκτοξεύτηκαν» από τα 250€ του περασμένου Νοεμβρίου, στα 450€ σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών.

«Διαπιστώνουμε, λοιπόν, κάθε μέρα ότι οι αυξήσεις είτε στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, είτε εκτός αυτού δεν έχουν συγκρατηθεί. Αντιθέτως, έχουν πάρει την ανιούσα σε ποσοστό που –πολλές φορές– έχουν ξεπεράσει και το 100%. Μιλάμε για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτη ανάγκης, όπως τα σαμπουάν, τρόφιμα και το χοιρινό κρέας», τόνισε ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Ο χοιρινός λαιμός από 4,65€ το κιλό τον Φεβρουάριο, πωλείται πλέον στην ίδια αλυσίδα στα 6,77€ το κιλό. Αντίστοιχα, πάριζα ιδιωτικής ετικέτας από το 1,12€ είναι πλέον στο 1,52€, ενώ, φρυγανιές επώνυμης ετικέτας από 0,89€ ανά συσκευασία στις αρχές του χρόνου, έχει φθάσει τα 1,12€, σύμφωνα με την Ένωση.

Ακόμη, υπάρχει φόβος για τις τιμές των τροφίμων, καθώς το κόστος των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα αυξάνεται, μετά την αδυναμία ανανέωσης της τετραμερούς συμφωνίας (μεταξύ Ηνωμένων Εθνών, Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας). Ο αποκλεισμός της θαλάσσιας οδού αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τιμών παραγωγού, έως και διπλασιασμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ωστόσο, πολλαπλάσιες ανατιμήσεις στις τιμές των σιτηρών αναμένονται κυρίως λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων και όχι πραγματικών ελλείψεων στην πρώτη ύλη, όπως επεσήμανε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος.

«Αναμένουμε ότι θα δούμε αυτό, με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Όμως, δεν είναι κάτι λογικό. Άρα, αναμένουμε να δούμε πολλαπλάσια αύξηση των τιμών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αυτή είναι επιστημονικά ερμηνεύσιμη πέραν των κερδοσκοπικών πιέσεων», τόνισε. Πάντως, οι αρτοποιοί υποστήριξαν ότι οι ελληνικές αποθήκες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο, ζητώντας επίσημη απογραφή των αποθεμάτων, ενώ, τόνισαν πως όταν είχαν υποχωρήσει τα κόστη των σιτηρών, συνέχισαν να ψωνίζουν αλεύρι σε υψηλές τιμές.

Η λίστα με τις ανατιμήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:

– Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%.

– Κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%.

– Αποσμητικά έως 15%.

– Τυροσαλάτα 12%

– Συσκευασμένο κρέας 11%

– Γαλακτοκομικά 10,5%.

– Ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%.

– Σοκολάτες έως 10%.

– Πατατάκια 10%.

– Τυριά έως 8%

– Σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%.

– Κάψουλες για καφέ 5%.

– Κατεψυγμένα λαχανικά 4%.

– Αλλαντικά 4%.

– Ηλιέλαιο 4%.

– Ελληνικός καφές 3%

– Γάλα 2%.