Αρχική Ν. Αργολίδος Ένα νέο εκκλησιαστικό μουσείο στο Ναύπλιο με σπάνια εκθέματα

Ένα νέο εκκλησιαστικό μουσείο στο Ναύπλιο με σπάνια εκθέματα

Έκθεση εκκλησιαστικών αντικειμένων

Ένα νέο εκκλησιαστικό μουσείο δημιουργήθηκε στην πόλη του Ναυπλίου ,στην ιστορική συνοικία της Πρόνοιας , στο λόφο της Ευαγγελιστρίας . 

 Πρόκειται για ένα μουσείο που ανήκει στην ενορία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και μεταφέρθηκε σε έναν μεγαλύτερο χώρο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Συσσιτίου της Αγάπης, που επιτρέπει στους επισκέπτες να λάβουν μία άνετη και ευχάριστη μουσειακή εμπειρία.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, αφού πλέον λειτουργεί στο νέο κτίριο ανελκυστήρας, ενώ προηγουμένως, δυστυχώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ,που άτομα ΑΜΕΑ, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και αποκλείονταν από την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Έτσι η επίσκεψη γίνεται εύκολα και με ασφάλεια.

Το νέο Μουσείο Εκκλησιαστικών Εκθεμάτων (παλαιών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών, ιερών, βιβλία κλπ), το οποίο στεγάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και κατάλληλο ως προς τις συνθήκες φύλαξης εκθεσιακό χώρο ποικίλων αντικειμένων εξαιρετικής εκκλησιαστικής τέχνης .

Τα εκθέματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 16ο έως τον 20ο αι. και αποτελούν μάρτυρες της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης της περιοχής. Ο κύριος όγκος των έργων χρονολογείται στο 18ο και 19ο αι. Οι φορητές εικόνες αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου και ταυτόχρονα το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα της και εκπροσωπούν κάθε κατηγορία. Υπάρχουν εικόνες τέμπλου (δεσποτικές, θεομητορικές δωδεκαόρτου, Αγίων), προσκυνήσεως (προορισμένες για τον τοίχο ή για ιδιαίτερο προσκυνητάρι) και εικόνες διαφόρων μεγεθών για ιδιωτική λατρευτική χρήση.