Αρχική Eπικαιρότητα Αλλάζει ο καιρός: Η πρόγνωση για το Δεκαπενταύγουστο

Αλλάζει ο καιρός: Η πρόγνωση για το Δεκαπενταύγουστο

Aπό τις πιο δροσερές εβδομάδες είναι αυτή που διανύουμε, καθώς οι άνεμοι έχουν γυρίσει σε βοριάδες και έχουν ενισχυθεί στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές της χώρας. Ο καιρός παραμένει ηλιόλουστος, ωστόσο μια μικρή «παραφωνία» θα υπάρξει από αύριο Πέμπτη (10/8) σε δύο τουλάχιστον περιοχές της Ελλάδας καθώς μια κακοκαιρία θα κάνει το πέρασμά της.

Πιο αναλυτικά, η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Ερμιόνη Κατιρτζόγλου για σήμερα Τετάρτη συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο γιατί οι ριπές θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Από Πέμπτη απόγευμα μέχρι Παρασκευή μεσημέρι, θα είναι μια καλή μέρα με ελαφρώς πιο «μαλακούς» ανέμους, που όμως θα ενισχυθούν εκ νέου από το Σάββατο μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο.

Την Τετάρτη αναμένονται αραιές πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Κεντρική και Στερεά Ελλάδα, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ, στο Ιόνιο όμως σταδιακά θα αρχίσουν να εξασθενούν με ένταση στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση σε όλη τη χώρα, φτάνοντας μέχρι τους 32 βαθμούς στα ανατολικά και τους 34 στην υπόλοιπη χώρα.

Την Πέμπτη αστάθεια από την βορειοδυτική Ελλάδα θα προκαλέσει μια σειρά τοπικών ασθενών βροχών στα δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας (Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο, δυτική Μακεδονία, ίσως νησιά Ιονίου και Θεσσαλία). Οι άνεμοι στο Ιόνιο μετά το μεσημέρι δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Την Παρασκευή αναμένεται μια πρόσκαιρη βελτίωση στους ανέμους με μια μικρή υποχώρηση στις εντάσεις των βοριάδων στο Αιγαίο και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Από το Σάββατο όμως ενισχύονται εκ νέου οι βοριάδες και η θερμοκρασία σταθεροποιείται στους 33-34 βαθμούς μέχρι την ημέρα της Παναγίας.

Γιαννόπουλος: Μεταβολή του καιρού σε δύο τουλάχιστον περιοχές
Ο έτερος μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αρχικά ανέφερε πως «αυτές οι ημέρες, αυτή η εβδομάδα είναι οι πιο δροσερές του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου».

Προειδοποίησε ωστόσο για μεταβολή του καιρού με καταιγίδες αύριο Πέμπτη 10/8.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Όμως η Πέμπτη, να το πούμε από σήμερα, θα έχει μία αλλαγή ο καιρός. Μην εντυπωσιαστούν ξαφνικά κάποιοι. Την Πέμπτη θα έχουμε καταιγίδες το μεσημέρι στη Μακεδονία και με τα βραδινά στοιχεία και στη Θεσσαλία».

Την Παρασκευή αναμένονται τοπικές μπόρες στην ανατολική Θεσσαλία,την κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών και έως και την Τρίτη, 15 Αυγούστου, θα είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από βροχές
Συνοπτικά, οι περιοχές που επηρεάζονται είναι οι εξής:

Ήπειρος
Δυτική Στερεά
Δυτική Πελοπόννησος
Δυτική Μακεδονία
Ίσως νησιά Ιονίου
Θεσσαλία
Σποράδες
Βόρεια Εύβοια