Αρχική Eπικαιρότητα Ταμειακές μηχανές: Έρχονται βαριές «καμπάνες» έως 100.000 ευρώ

Ταμειακές μηχανές: Έρχονται βαριές «καμπάνες» έως 100.000 ευρώ

Νέες οδηγίες Πιτσιλή σε όσους παραβιάζουν, παραποιούν ή επεμβαίνουν στη λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών

Με το φορο-ελεγκτικό μηχανισμό να έχει εξαπολύσει «σαφάρι» σε νησιά, τουριστικές περιοχές αλλά και το διαδίκτυο για να εντοπίσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και κρύβουν εισοδήματα από την Εφορία, η ΑΑΔΕ δίνει νέες οδηγίες για την επιβολή προστίμων έως 100.000 ευρώ σε όσους εντοπίζονται με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.

Τα περιστατικά ταμειακών μηχανών που έχουν παραβιαστεί ή παραποιηθεί δεν λείπουν και φέτος ενώ πολλές επιχειρήσεις πιάνονται να μην έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των  αποδείξεων λιανικής που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές όπως το γνωστό ζαχαροπλαστείο- καφέ του κέντρου της Αθήνας το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα να μην έχει διαβιβάσει αποδείξεις αξίας 1,3 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η εγκύκλιος

Με νέα εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ορίζονται τα εξής:

1.  Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), κατά οποιονδήποτε τρόπο, επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

–  όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος- χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα του ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις  των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ, ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ, ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

– όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

2. Κάθε ΦΗΜ, ανεξαρτήτως είδους και τύπου, θεωρείται πάντοτε ως ενιαίο λειτουργικό σύνολο με λοιπά μέρη που ενδέχεται να διασυνδέονται εξωτερικά, μέσω κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας με σκοπό την ορθή έκδοση των παραστατικών.