Αρχική Eπικαιρότητα Καταστροφική η χρονιά για το αμπέλι – Εκτιμήσεις για ζημιές έως και...

Καταστροφική η χρονιά για το αμπέλι – Εκτιμήσεις για ζημιές έως και στο 100%

Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας αλλά και οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού

Σοβαρά προβλήματα έχουν επιφέρει στις καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας και οινοποιήσιμων σταφυλιών οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον πρόσφατο καύσωνα στα αμπέλια στην περιοχή της Νεμέας.

Αυτό τονίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ο δήμαρχος Νεμέας και οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου και του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για καταστροφή σε ποσοστό 100%.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η περιοχή της Νεμέας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (καύσωνας), που επικράτησαν στην περιοχή, κατά το χρονικό διάστημα 13-27/7/2023, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας αλλά και οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας αλλά και αρμοδίων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κορινθίας (ΔΑΟΚ) οι καταστροφές είναι μεγάλες και αγγίζουν σε μεγάλο ποσοστό το 100% καθώς  οι θερμοκρασίες στο χρονικό διάστημα αυτό ξεπέρασαν τους 45ο C.

Μάλιστα, «σε συνάρτηση με τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και τις ενεργειακές ανατιμήσεις δυστυχώς πλέον ο κίνδυνος της άμεσης επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, είναι  ήδη ορατός», τονίζεται.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούν τις άμεσες παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ, κινητοποιώντας όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την  αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, καθώς και μια συνάντηση με τον υπουργό για να εκθέσουν όσα παραπάνω αναφέρονται.