Αρχική Eπικαιρότητα Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Παραδομένη στις φλόγες είναι η Ρόδος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων. Αργά τη νύχτα εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι ενώ πλέον το μέτωπο κινείται προς το Ασκληπείο. Το πρωί της Κυριακής τρία είναι τα ενεργά μέτωπα ενώ με το πρώτο φως του ήλιου επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ με προτεραιότητα να δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρού τρεις τράκτορες, ένα Mi-8, 2 ελικόπτερα Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Δραματική η εικόνα στη Ρόδο – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Σπίτια παραδομένα στις φλόγες

Σπίτια καίγονται στο Κιοτάρι της Ρόδου, όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κώστας Νούσης, ο οποίος περιέγραψε την εκκένωση των τουριστικών περιοχών στο νησί. «Αυτό το οποίο υπάρχει παντού είναι κάρβουνο. Αποκαρδιωτική η εικόνα», σημείωσε επισημαίνοντας ότι παρά τις δασικές πυρκαγιές που καίνε σε τρία μέτωπα στο νησί συνεχίζουν να έρχονται τουρίστες.

Σε ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς, στα Λάερμα που πολιορκήθηκε από την πυρκαγιά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική. «Το πρωί μας λένε ότι η κατάσταση ελέγχεται και το βράδυ καιγόμαστε» δήλωσε ο Αναστάσιος Πατούνας, πρόέδρος της Κοινότητας Λαέρμων περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει το χωριό του.

«Δυστυχώς είμαστε εγκατελλειμένοι από παντού. Ευτυχώς μας βοηθάνε οι εθελοντές και τα στελέχη της πυροσβεστικής» ανέφερε περιγράφοντας ότι η φωτιά πέρασε από τα Λάερμα και οδηγείται προς το Ασκληπείο.

Οι ζημιές είπε ότι περιορίζονται στις αυλές των σπιτιών και σε οχήματα αν και όπως είπε πολλά ζώα έχουν καεί.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-ioulios/20230723-ERT-laerma.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/07/20230723-ERT-laerma.jpg

Μέτωπο 10 χλμ. κατευθύνεται προς το Ασκληπείο

Για την δύσκολη βραδιά που πέρασαν στην Ρόδο μίλησε η δημοσιογράφος Χριστίνα Μέγα λέγοντας ότι το πρωί της Κυριακής υπάρχει ένα μέτωπο δέκα χιλιομέτρων και κινείται προς το χωριό Ασκληπείο. Δραματική είναι η κατάσταση και στην περιοχή των Απολλώνων και στα Λάερμα.

«Το πρωί υπάρχει άπνοια αλλά αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι. Η Ρόδος βρίσκεται σε βαθμό επικινδυνότητας πέντε και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», σημείωσε.

Η τεράστια προσπάθεια εκκένωσης των τουριστών

Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίησή του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Η φωτιά μπήκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Λάερμα όπου καίγονται σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.https://www.ert.gr/webtv/ert/tv/live-glm/ert-news.html

Σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχώρησε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Μέχρι στιγμής από το Γεννάδι έχουν επιχειρήσει τρία σκάφη και έχουν μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου 610 άτομα. Επίσης επιχειρούν στο Γεννάδι πέντε φουσκωτά σκάφη, δύο ιδιωτικά, τρία του στρατού που μεταφέρουν κόσμο από το Γεννάδι προς τα καράβια που έχουν προορισμό το λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, παραμένουν στην περιοχή περίπου 500, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενώ οι δυνάμεις είναι επαρκείς για να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλές μέρος. Σημείωσε δε ότι στο Κιοτάρι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επιχείρηση.

Συνολικά πάνω από 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 3.190 άτομα στα παρακάτω ξενοδοχεία:

  • SHERATION RODOS RESORT – 250
  • VERGINA – 400
  • AMATHUS – 70
  • RODOS PALACE – 1500
  • MEDITERRANEAN – 150
  • PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
  • OLYMPIC PALACE – 300
  • KRESTEN PALACE -150
  • EDEN ROC – 70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

ertnews.gr