Αρχική Eπικαιρότητα Συνεχή ενημέρωση και αξιολόγηση ζητά ο Πρωθυπουργός για να βελτιωθεί άμεσα ο...

Συνεχή ενημέρωση και αξιολόγηση ζητά ο Πρωθυπουργός για να βελτιωθεί άμεσα ο σχεδιασμός

Με τις φλόγες να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην Κυβέρνηση προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα, καθώς βρισκόμαστε μόλις στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει αναλυτική αξιολόγηση, ώστε να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Τα δεδομένα από τις επιχειρήσεις συλλέγονται σε μία ενιαία βάση, ενώ παράλληλα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτυπωθούν σε ένα αρχείο τα στοιχεία για την πορεία των μέτρων πρόληψης (καθαρισμοί οικοπέδων και δασών, ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης κοκ), ώστε να ξεκαθαριστεί το ποιος έκανε τι. Και ποιος όχι!

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που έχει εξαχθεί έχει να κάνει με μία κλασική ελληνική παθογένεια: την έλλειψη ελέγχου. Οι δήμοι έχουν πάρει χρήματα για καθαρισμούς, το Σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών προβλέπει να έχουν προετοιμάσει σχέδια οργανωμένης απομάκρυνσης, αλλά… όλα χάνονται μέσα στις φλόγες και τις στάχτες.

Στο πλαίσιο αυτό, στο γραφείο του Πρωθυπουργού έχουν φτάσει εισηγήσεις και για αλλαγή των ποινών για τους εμπρηστές, εκούσιους και ακούσιους. Υπάρχουν σκέψεις αυστηροποίησης και σε επίπεδο προστίμων, με τη βασική ιδέα να επικεντρώνεται στην επιβολή χρηματικής ποινής στο ύψος της δημόσιας δαπάνης που προκλήθηκε για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.