Αρχική Περ. Πελοποννήσου Περιφέρεια Πελοποννήσου -Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Προς “μάχη” Τατούλη -Πτωχού -Ποιοι δημαρχοι ξεχωρίζουν (πίνακες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου -Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Προς “μάχη” Τατούλη -Πτωχού -Ποιοι δημαρχοι ξεχωρίζουν (πίνακες)

Λίγες ώρες (σήμερα στη 1 μμ) πριν ο νυν περιφερειάρχης Π. Νίκας ανακοινώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, απελευθερώνοντας τους περιφερειακούς του συμβούλους και ρίχνοντας βολές προς την πλευρά Σαμαρά που επέβαλε ως υποψήφιο της ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον στενό του συνεργάτη Δ. Πτωχό, το aftodioikisi.gr, δημοσιεύει μια -ιδιαίτερη- δημοσκόπηση για την συγκεκριμένη περιφέρεια. Ιδιαίτερη, γιατί ξεκίνησε με υποψηφίους από την πλευρά της ΝΔ (σ.σ. εξαιρείται ο Π. Τατούλης, που εδώ και καιρό έχει περάσει απέναντι) τους Π. Νίκα και Κ. Βλασση και κατέληξε με τον Δ. Πτωχό!

Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία ότι η “μάχη” για τον β΄γύρο δινόταν ανάμεσα σε (σ.σ. με αυτή τη σειρά) Νίκα (29%), Βλάση (24%) και Τατούλη (20%), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, αν και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ανακοινώσει υποψηφίους (σ.σ. ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης που ακούγεται και μετρήθηκε βρίσκεται μόλις στο 4%), πλέον, θα δοθεί ανάμεσα στον πρώην περιφερειάρχη Π. Τατούλη και τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Δ. Πτωχό.

Στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις να είναι πολύ υψηλό στους Δήμους Άργους-Μυκηνών, Καλαμάτας (>50%) και σημαντικά χαμηλότερο στους δήμους Κορινθίων και Σπάρτης (<15%).

Η έρευνα προχώρησε στην ανίχνευση των θέσεων των δημοτών έξι δήμων της περιφέρειας σχετικά με τη σημαντικότητα ζητημάτων τοπικού χαρακτήρα στην περιοχή τους (πρόκειται για τους δήμους Κορινθίων, Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης, Καλαμάτας). Σχεδόν το σύνολο των θεμάτων αξιολογούνται ως πρώτης προτεραιότητας από τους περισσότερους δημότες με την αποκομιδή απορριμμάτων και την επάρκεια και ποιότητα των σχολικών κτιρίων και των κοινωνικών δομών να βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών των δημοτών. Σημειώνεται ότι δεύτερης σημασίας κρίθηκαν από την πλειονότητα των ερωτηθέντων τα ζητήματα της λειτουργίας του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, του φωτισμού των δρόμων, της προστασίας αδέσποτων ζώων και της φύλαξης αθλητικών χώρων και πάρκων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ιούλιος 2023

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Πελοποννήσου από τις δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 50% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 50% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 1-9 Ιουλίου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 10-11 Ιουλίου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1971 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1071 με την online έρευνα και τα 900 με την τηλεφωνική έρευνα. Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων[1]

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτυπώνεται σχετικά ικανοποιητικός. Δύο στους πέντε ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη βελτίωση την τελευταία τετραετία, ωστόσο το 30% περίπου δήλωσαν ότι η περιοχή τους έχει βιώσει μια γενικότερη επιδείνωση. Παρότι λοιπόν υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό ικανοποίησης, αυτό συνυπάρχει και με αντίστοιχα διευρυμένο ποσοστό δυσαρέσκειας. Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις να είναι πολύ υψηλό στους Δήμους Άργους-Μυκηνών, Καλαμάτας (>50%) και σημαντικά χαμηλότερο στους δήμους Κορινθίων και Σπάρτης (<15%).

 

Πίνακας 1. Θα λέγατε ότι συνολικά η εικόνα στον Δήμο σας είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια;
Καλύτερη 41
Η ίδια 20
Χειρότερη 31
ΔΞ/ΔΑ 8

Η σχετική ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 38% του δείγματος δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι», ενώ το 40% δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 2). Η μέση εικόνα της ικανοποίησης από το έργο των Δημάρχων της περιφέρειας μοιάζει να είναι ασαφής λοιπόν. Σημειώνεται ότι η εικόνα στους Δήμους Άργους-Μυκηνών και Καλαμάτας είναι πολύ πιο καθαρές, καθώς ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των πολιτών δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι (βλ. Πίνακα 2α).

Πίνακας 2. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ 38
Λίγο 22
Καθόλου 40
ΔΞ/ΔΑ 0

 

Πίνακας 2α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων Πελοποννήσου
Πολύ Λίγο Καθόλου ΔΞ/ΔΑ
Κορινθίων 8 18 73 1
Άργους-Μυκηνών 56 9 35 0
Σπάρτης 8 25 67 0
Καλαμάτας 46 18 31 5

 

Το ποσοστό ικανοποίησης από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Πελοποννήσου -στο 38% κατά μέσο όρο- μεταφράζεται σε αντίστοιχου επιπέδου στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 40% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 45% των ερωτηθέντων. Υπογραμμίζεται ότι η εικόνα για τους Δημάρχους Άργους-Μυκηνών, και Καλαμάτας είναι διαφορετική, καθώς σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ότι οι σημερινοί κάτοχοι του αξιώματος θα πρέπει να επανεκλεγούν. Στους άλλους δήμους πρωτευουσών καταγράφονται ποσοστά δυνητικά θετικών έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής των σημερινών δημάρχων της τάξης του 15%-20%, ποσοστά που δεν τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις εκ νέου το αξίωμά τους (βλ. Πίνακα 3α).

Πίνακας 3. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι 40
Δεν είμαι σίγουρος/η 15
Σίγουρα όχι 45
ΔΞ/ΔΑ 0
Πίνακας 3α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Πελοποννήσου
Σίγουρα ναι Δεν είμαι σίγουρος Σίγουρα όχι ΔΞ/ΔΑ
Κορινθίων 7 7 86 0
Άργους-Μυκηνών 57 5 38 0
Σπάρτης 11 17 72 0
Καλαμάτας 49 15 35 1

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι πολύ υψηλή για τους δήμους της Πελοποννήσου, καθώς τo 92% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 85% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι συσχετίσεις αυτές είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες σε μεγάλους δήμους της χώρας, γεγονός που μαρτυρά τη στενότερη σύνδεση της ψήφου με τις επιδόσεις των δημάρχων στην Πελοπόννησο σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Το κριτήριο του προσώπου είναι λιγότερο ισχυρό στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία για την επιλογή δημάρχου στις πόλεις της Πελοποννήσου.

Προτεραιοποίηση ζητημάτων τοπικής πολιτικής ανά δήμο

Η έρευνα προχώρησε στην ανίχνευση των θέσεων των δημοτών έξι δήμων της περιφέρειας σχετικά με τη σημαντικότητα ζητημάτων τοπικού χαρακτήρα στην περιοχή τους (πρόκειται για τους δήμους Κορινθίων, Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Τρίπολης, Σπάρτης, Καλαμάτας). Στον Πίνακα 4 παρακάτω παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αθροιστικά προκειμένου να δοθεί μια πρώτη σχετική εικόνα της σημαντικότητας κάθε ζητήματος. Σχεδόν το σύνολο των θεμάτων αξιολογούνται ως πρώτης προτεραιότητας από τους περισσότερους δημότες με την αποκομιδή απορριμμάτων και την επάρκεια και ποιότητα των σχολικών κτιρίων και των κοινωνικών δομών να βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών των δημοτών. Σημειώνεται ότι δεύτερης σημασίας κρίθηκαν από την πλειονότητα των ερωτηθέντων τα ζητήματα της λειτουργίας του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, του φωτισμού των δρόμων, της προστασίας αδέσποτων ζώων και της φύλαξης αθλητικών χώρων και πάρκων.

Πίνακας 4. Σημαντικότητα ζητημάτων σε έξι δήμους της Πελοποννήσου
Πρώτης προτεραιότητας Πρέπει να αντιμετωπιστεί Όχι πρώτης προτεραιότητας ΔΞ/ΔΑ
Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων & ρεμάτων 37 37 16 10
Μείωση όγκου κυκλοφορίας & αύξηση χώρων στάθμευσης 36 32 16 16
Συντήρηση/Επέκταση υποδομών δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων 37 35 17 11
Λειτουργία δικτύου αστικών συγκοινωνιών 20 37 22 21
Αποκομιδή απορριμμάτων 45 26 13 26
Συντήρηση οδικού δικτύου 40 34 13 13
Φωτισμός δρόμων 31 33 20 16
Προστασία αδέσποτων ζώων 31 33 16 20
Επάρκεια και ποιότητα σχολικών κτιρίων 40 26 14 20
Φύλαξη αθλητικών χώρων και πάρκων 27 33 20 20
Επάρκεια/ποιότητα κοινωνικών δομών (ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά.) 42 28 17 13

Βεβαίως, παρατηρούνται ορισμένες διαφορές στην προτεραιοποίηση που δίνουν οι πολίτες ανά Δήμο. Στον Πίνακα 5 δίνονται τα ποσοστά των πολιτών που αξιολόγησαν το καθένα από τα θέματα ως πρώτης προτεραιότητας ανά δήμο κατοικίας και έχουν τονιστεί τα ζητήματα εκείνα που έχουν κριθεί ως πολύ υψηλότερης προτεραιότητας σε σχέση με τον μέσο όρο σε συγκεκριμένους δήμους. Έτσι, στους Δήμους Κορινθίων, Ναυπλιέων και Σπάρτης οι ανησυχίες των πολιτών γύρω από την αποκομιδή απορριμμάτων είναι εξαιρετικά υψηλές, στον Δήμο Άργους-Μυκηνών και Τρίπολης είναι η επάρκεια και ποιότητα των σχολικών κτιρίων. Τέλος, στον Δήμο Καλαμάτας ως υψηλότερη καταγράφηκε η ανησυχία για τον καθαρισμό αγωγών όμβριων υδάτων και ρεμάτων.

 

Πίνακας 5. % που αξιολογούν το κάθε ζήτημα ως πρώτης προτεραιότητας ανά δήμο της Πελοποννήσου
Κορινθίων Ναυπλιέων Άργους-Μυκηνών Τρίπολης Σπάρτης Καλαμάτας
Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων ρεμάτων 36 44 40 32 11 48
Μείωση όγκου κυκλοφορίας & αύξηση χώρων στάθμευσης 50 32 39 42 20 46
Συντήρηση/Επέκταση υποδομών δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων 41 56 39 29 20 49
Λειτουργία δικτύου αστικών συγκοινωνιών 43 24 29 12 12 25
Αποκομιδή απορριμμάτων 68 56 43 43 53 49
Συντήρηση οδικού δικτύου 36 50 36 54 40 46
Φωτισμός δρόμων 33 35 33 35 38 39
Προστασία αδέσποτων ζώων 39 53 44 40 43 31
Επάρκεια και ποιότητα σχολικών κτιρίων 64 38 49 44 32 45
Φύλαξη αθλητικών χώρων και πάρκων 36 29 18 32 30 32
Επάρκεια/ποιότητα κοινωνικών δομών (ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά.) 59 44 42 38 38 41
Προτεραιοποίηση ζητημάτων δημόσιας πολιτικής ανά δήμο

Από τους ερωτώμενους ζητήθηκε να καταγράψουν το ζήτημα πολιτικής που εκτιμούν ότι είναι πιο οξυμένο στον δήμο κατοικίας τους σε σχέση με το σύνολο της επικράτειας. Στον Πίνακα 6 δίνονται τα ποσοστά που συγκέντρωσε κάθε θέμα και αποκαλύπτει ότι η τοπική ανάπτυξη είναι το θέμα που ένας στους τρεις πολίτες κρίνουν ως εκείνο στο οποίο υστερεί η περιοχή τους έναντι άλλων της επικράτειας. Ακολουθούν σε απόσταση το θέμα της κατάστασης των δομών υγείας και το θέμα της ακρίβειας. Από τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν πάντως όλα τα θέματα πλην της τοπικής ανάπτυξης, συνάγεται η σχετική ομοιομορφία της κοινωνίας σε όλη τη χώρα, καθώς οι πολίτες δεν εντόπισαν ουσιαστικά μια μεγαλύτερη οξύτητα κάποιου ζητήματος στην περιοχή τους σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πίνακας 6. % που αξιολογούν το κάθε ζήτημα ως οξύτερο στην περιοχή τους σε σύγκριση με άλλες περιοχές  
Εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες 10
Κατάσταση δομών υγείας 15
Εγκληματικότητα 8
Τοπική ανάπτυξη 33
Ανεργία 6
Ακρίβεια 14
Κανένα από τα παραπάνω 6
ΔΞ/ΔΑ 8
Ικανοποίηση και προοπτική επανεκλογής Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι είναι σχετικά χαμηλό και φτάνει στο 27%, ενώ μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 34% του δείγματος (βλ. Πίνακα 7). Το ποσοστό απόλυτης ικανοποίησης είναι υψηλότερο στην εκλογική περιφέρεια Μεσσηνίας, τον τόπο καταγωγής του κ. Νίκα, και χαμηλότερο στην Κορινθία και στην Αρκαδία, όπου ο κ. Νίκας είχε λάβει χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο ποσοστό του σε όλη την περιφέρεια και στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Πίνακας 7. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου;
ΣΥΝΟΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πολύ 27 17 24 18 29 40
Λίγο 34 45 24 34 36 33
Καθόλου 38 35 49 47 32 25
ΔΞ/ΔΑ 1 3 3 1 3 2

Ο δείκτης χαμηλής ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Νίκα. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 8, μόνο το 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Νίκας θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 44% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 26% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Συμπεραίνεται ότι στο σύνολο του δείγματος ο κ. Νίκας, οποίος ωστόσο μετά το «άδειασμα» από τη ΝΔ, σήμερα ανακοινώνει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος,  δύναται να συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 40%-45% στον δεύτερο γύρο των εκλογών (όσων είναι σίγουροι ότι πρέπει να επανεκλεγεί και τo 50% όσων δεν δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρέπει να εκλεγεί), ποσοστό που δεν του εξασφαλίζει με βεβαιότητα την επανεκλογή τον Οκτώβριο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίκας βρέθηκε στην δεύτερη θέση των εκλογών του 2019 στον πρώτο γύρο με ποσοστό 33%, ποσοστό που φαίνεται να εξασφαλίζει και στον πρώτο γύρο των επόμενων εκλογών, αν θεωρήσουμε ότι οι ένα μικρό τμήμα από εκείνους που δηλώνουν αβέβαιοι για το αν πρέπει να επανεκλεγεί τελικά τον επιλέξουν στην κάλπη του πρώτου γύρου. Χαρακτηριστικό της αβέβαιης πορείας της υποψηφιότητας του κ. Νίκα είναι το γεγονός ότι μόνο το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ -η οποία και του είχε δώσει το χρίσμα στις εκλογές του 2019- δηλώνουν απολύτως σίγουροι για την ανάγκη επανεκλογής του, ενώ την ίδια ώρα το 32% αυτών δηλώνουν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί (βλ. Πίνακα 9). Παραλλήλως, η απήχησή του στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά χαμηλή. Σημειώνεται ότι η απήχηση του κ. Νίκα στο εκλογικό σώμα της ΝΔ φαίνεται να κάμπτεται ελαφρώς σε σύγκριση με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη τον Μάιο του 2023.

Πίνακας 8. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
ΣΥΝΟΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σίγουρα ναι 28 16 23 20 19 37
Δεν είμαι σίγουρος/η 26 26 30 20 23 17
Σίγουρα όχι 44 56 46 58 53 45
ΔΞ/ΔΑ 2 2 1 2 5 1

 

 

 

Πίνακας 9. Επανεκλογή Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2019
ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ
Σίγουρα ναι 35 9 18
Δεν είμαι σίγουρος/η 31 32 37
Σίγουρα όχι 32 57 42
ΔΞ/ΔΑ 2 2 3

Στην έρευνα δόθηκε και το υποθετικό ερώτημα επιλογής ψήφου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Η μέτρηση αποτύπωσε ανοιχτό ανταγωνισμό μεταξύ των κ.κ. Νίκα, Βλάση (ο οποίος τελικώς κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποσύρθηκε) και Τατούλη, καθώς ο κ. Νίκας συγκέντρωσε το 29% των προτιμήσεων, ο κ. Βλάσης του 24% και ο κ. Τατούλης το 20% (βλ. Πίνακα 8). Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι κατά τη διάρκεια της συλλογής των δεδομένων δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί η επιλογή της ΝΔ για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο οποίος τελικά θα είναι ο κ. Πτωχός. Η υποψηφιότητα του κ. Πτωχού καταγράφηκε αδύναμη, καθώς το όνομά του δεν είχε συνδυαστεί πιθανότατα με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Θα πρέπει να αναμένεται ενίσχυση του κ. Πτωχού, ο οποίος είναι βάσιμο να θεωρήσουμε ότι θα απορροφήσει τις προτιμήσεις που εκφράστηκαν για τον κ. Βλάση, βουλευτή της ΝΔ και μέχρι πρόσφατα φερόμενο ως υποψήφιο για την Περιφέρεια με το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. Με δεδομένο ότι ο κ. Νίκας είχε στηριχθεί το 2019 από τη ΝΔ και ότι και ο κ. Τατούλης προέρχεται από τη ΝΔ, η μάχη μεταξύ των τριών (σ.σ. δύο εφόσον ο κ. Νίκας, δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών) υποψηφίων μοιάζει να είναι εντελώς ανοιχτή. Κι αυτό γιατί στον α΄ γύρο αναμένεται να δημιουργηθεί συνθήκη ισοπαλίας μεταξύ των κ.κ. Πτωχού και Τατούλη, εφόσον ο πρώτος απορροφήσει μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων Νίκα και Βλάση από τον δεύτερο. Όσο για τον β’ κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις καθώς δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη η απήχηση Πτωχού στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που ένα από 10% περίπου δηλώνει την προτίμησή του στον Π. Τατούλη, από τον α΄ γύρο. (βλ. Πίνακα 9).

Πίνακας 8. Πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών 2023
ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 4
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 24
ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ 2
ΜΠΟΡΟΒΗΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1
ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 29
ΠΤΩΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 4
ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 20
Κανένας από τους παραπάνω 10
ΔΞ/ΔΑ 6

 

 

Πίνακας 9. Πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών 2023 ανά ψήφο στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023
ΣΥΝΟΛΟ ΝΔ 2023 ΣΥΡΙΖΑ 2023 ΠΑΣΟΚ 2023
ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 29 38 11 15
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 24 34 4 1
ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 20 15 31 36
Κανένας από τους παραπάνω 10 6 14 15
ΔΞ/ΔΑ 6 4 12 8

Τέλος, αναφορικά με διαφορές στην απήχηση των δύο υποψηφίων, σημειώνεται ότι ο κ. Βλάσης δεν εμφανίζει διαφορές μεταξύ διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού, ενώ ο κ. Νίκας είναι ελαφρώς πιο ισχυρός στις νεότερες ηλικιακές κατηγορίες και ο κ. Τατούλης είναι πιο ισχυρός στον ανδρικό πληθυσμό και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σημαντικότερη πάντως είναι η διαφορά στην απήχησή τους ανά γεωγραφική περιοχή, με τον κ. Νίκα να είναι πολύ ισχυρός στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, τον κ. Βλάση να είναι ισχυρός στην Αργολίδα και εν μέρει στην Αρκαδία και τον κ. Τατούλη να έχει πιο ισοκατανεμημένη απήχηση με περιοχή ισχύος του ωστόσο την Κορινθία. Γίνεται σαφές ότι ο τόπος καταγωγής του καθενός υποψηφίου (Μεσσηνία για τον κ. Νίκα και Αρκαδία για τον κ. Βλάση) επιδρά σημαντικά στην επιλογή ψήφου των κατοίκων των περιοχών αυτών (βλ. Πίνακα 10). Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η επίσημη στήριξη από τη ΝΔ στον προερχόμενο από τη Μεσσηνία κ. Πτωχό -και όχι στον βουλευτή Αρκαδίας του κόμματος κ. Βλάση- θα αλλάξει την κατανομή των προτιμήσεων ανά περιφέρεια.

 

Πίνακας 10. Πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών 2023 για κατηγορίες του δείγματος
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 17-34 35-54 55+
ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 29 29 31 34 31 24
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 24 23 28 23 24 22
ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 20 24 15 14 21 24
Κανένας από τους τρεις 10 10 11 10 11 10
ΔΞ/ΔΑ 6 7 8 11 5 5
ΣΥΝΟΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 29 18 27 16 39 42
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 24 23 41 31 13 13
ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 20 26 17 23 21 19
Κανένας από τους τρεις 10 17 5 13 11 10
ΔΞ/ΔΑ 6 10 5 7 7 10

 

Πρόθεση ψήφου στις δημοτικές εκλογές 2023 ανά δήμο

Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις πρώτες τάσεις πρόθεσης ψήφου για τις δημοτικές εκλογές του 2023 σε δύο μεγάλους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω για κάθε δήμο προκύπτουν από δείγματα 300 ατόμων, καθώς σε όσους από τους δήμους δεν συμπληρώθηκε το μέγεθος αυτό με τη μέθοδο της online συμπλήρωσης έγινε στη συνέχεια προσθήκη στο δείγμα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Δήμος Κορινθίων

Σαφές προβάδισμα στον Δήμο Κορινθίων καταγράφηκε στην έρευνα για τον κ. Σταυρέλη (46%), τον οποίο ακολουθεί ο κ. Πρωτόπαππας (29%), ενώ ο σημερινός δήμαρχος κ. Νανόπουλος φαίνεται πως βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (16%), εύρημα που ευθυγραμμίζεται με τον πολύ χαμηλό δείκτη  ικανοποίησης από το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής που καταγράφηκε προηγουμένως για την Κόρινθο (βλ. Πίνακα 11). Στη βάση αυτού του ευρήματος, το ερώτημα που τέθηκε στους κατοίκους του Δήμου Κορινθίων για την επιλογή ψήφου τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην περίπτωση που αντίπαλοι είναι οι κ.κ. Σταυρέλης και Νανόπουλος αποκτά μικρότερη σημασία, καθώς ο κ. Νανόπουλος δεν φαίνεται πιθανό να λάβει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο των εκλογών. Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση η έρευνα αποτύπωσε μεγάλο πλεονέκτημα του κ. Σταυρέλη (52%) έναντι του κ. Νανόπουλου (16%), με το 32% του δείγματος να μην επιλέγει κανέναν από τους δύο (βλ. Πίνακα 12). Σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις προτιμήσεις για τους υποψηφίους μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με μοναδική ίσως εξαίρεση την εντονότερη στήριξη των λιγότερο μορφωμένων και των συνταξιούχων στην επιλογή του σημερινού Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου. Ως προς το πολιτικό προφίλ των ψηφοφόρων των κ.κ. Σταυρέλη και Πρωτόπαππα, σημειώνεται ότι ο κ. Σταυρέλης κερδίζει περίπου το 60% των ψήφων της ΝΔ του 2023 και ο κ. Πρωτόπαππας το 90% των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και το 35% των ψήφων του ΠΑΣΟΚ του 2023.

Πίνακας 11. Πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών 2023 στον Δήμο Κορινθίων
ΓΚΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 16
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 29
ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 46
ΤΖΕΚΟΥ ΒΙΒΗ 2
ΔΞ/ΔΑ 5
Πίνακας 12. Πρόθεση ψήφου στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών 2023 στον Δήμο Κορινθίων
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 16
ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 52
ΔΞ/ΔΑ 32
Δήμος Καλαμάτας

Ομοίως και για την περίπτωση του Δήμου Καλαμάτας, ο υψηλός δείκτης ικανοποίησης από το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής εξηγεί και το σαφές προβάδισμα που καταγράφηκε στην έρευνα για τον σημερινό δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο (54%), ο οποίος δείχνει και αυτός πιθανό να κερδίσει τον Δήμο Καλαμάτας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, όπως άλλωστε είχε καταφέρει και το 2019. Τον κ. Βασιλόπουλο ακολουθεί σε πολύ μεγάλη απόσταση ο κ. Χειλάς (22%) και αρκετά χαμηλότερα ο κ. Τζαμουράνης (15%) (βλ. Πίνακα 16). Αναφορικά με τις διαφορές στο προφίλ όσων προτιμούν τον κάθε υποψήφιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η απήχηση του κ. Χειλά στους ψηφοφόρους έως 34 ετών είναι αρκετά υψηλότερη της απήχησής του στον συνολικό πληθυσμό, ενώ του κ. Βασιλόπουλου κατά αντιστοιχία είναι μικρότερη. Αναφορικά με τις διαφορές στο πολιτικό προφίλ των ψηφοφόρων κάθε υποψηφίου, σημειώνεται ότι ο κ. Βασιλόπουλος κερδίζει τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων της ΝΔ και σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Χειλάς δείχνει να κερδίζει τις προτιμήσεις ψηφοφόρων όλων των κομμάτων. Η υποψηφιότητα του κ. Τζαμουράνη στηρίζεται κυρίως από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο άλλωστε είχε στηρίξει τον υποψήφιο και το 2019.

Πίνακας 16. Πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών 2023 στον Δήμο Καλαμάτας
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 53
ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 2
ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 14
ΧΕΙΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 22
ΔΞ/ΔΑ 7
[1] Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.