Αρχική Eπικαιρότητα Καύσωνας Cleon: Συστάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών

Καύσωνας Cleon: Συστάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών

 

Η έλευση του καύσωνα Cleon μπορεί να υπερφορτώσει τα συστήματα τροφοδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή οι πολίτες μπορεί να έχουν ανοιχτά τα κλιματιστικά τους για πολλές ώρες και παράλληλα να χρησιμοποιούν και άλλες συσκευές, γι’ αυτό και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει σχετικές συστάσεις.

Ο καύσωνας Cleon έχει ξεκινήσει από σήμερα (12.7.2023) και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες πιθανότατα να καταγραφούν την Παρασκευή και το Σάββατο, που σημαίνει ότι τα κλιματιστικά θα δουλεύουν… φουλ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει συστάσεις προς τους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής την περίοδο του καύσωνα και μετατόπιση της κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες, δηλαδή όταν κορυφώνεται η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας, συστήνονται τα εξής μέτρα:

  • Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.
  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
  • Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και οι αρμόδιοι Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Σε ακραίες συνθήκες, ωστόσο, η συμμετοχή των καταναλωτών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μείωση της καταπόνησης του Συστήματος και την εξασφάλιση της ευστάθειάς του σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας. Οι ενεργοί και συνειδητοποιημένοι ενεργειακοί καταναλωτές αποτελούν εξάλλου βασικούς συμμετέχοντες στην ¨”πράσινη” ενεργειακή μετάβαση», καταλήγει η ανακοίνωση.