Αρχική Eπικαιρότητα Market Pass: Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο – Τι πρέπει να κάνουν οι...

Market Pass: Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να λάβουν και πάλι τα ποσά

Την παράταση του Market Pass για ακόμη τρεις μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, προτρέποντας τους δικαιούχους της ενίσχυσης να σπεύσουν να κάνουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, τα κριτήρια για το Market Pass παραμένουν ίδια, αναφέροντας επίσης ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση θα θεωρήσουμε ότι την έχουν κάνει ήδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν την πρώτη φάση του Market Pass” εξήγησε ο Χάρης Θεοχάρης, κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι δικαιούχοι του Market pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοχάρης, παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο 1.000 ευρώ αγορών.

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

  • 22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό,
  • 32 ευρώ για ζευγάρι χωρίς τέκνα, το ίδιο ποσό (32 ευρώ) δικαιούται και μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, ενώ
  • 42 ευρώ λαμβάνει μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 42 ευρώ,
  • με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ,
  • με τρία 62 και
  • με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 72 ευρώ.