Αρχική Eπικαιρότητα Τουρισμός: «Εκτοξεύεται» η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη – Πού βρίσκεται η Ελλάδα...

Τουρισμός: «Εκτοξεύεται» η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη – Πού βρίσκεται η Ελλάδα [γράφημα]

Πάνω από 547 εκατ. διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω online πλατφορμών όπως οι Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor το 2022, σημειώνοντας αύξηση 7%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, όταν καταγράφηκαν 512 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurostat, αυτή η εξαιρετικά θετική τάση μετά προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο η πανδημία κατανέμεται άνισα σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι αγροτικές περιοχές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία ή η Σουηδία παρουσίασαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ προορισμοί πόλεων όπως το Βερολίνο, η Πράγα ή η Βιέννη εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις τιμές του 2019.

Όπως καταγράφεται σχετικά, το 2022 οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 7% από 512 εκατομμύρια το 2019 σε 547 εκατομμύρια το 2022, αλλά αυτή η συνολική ανάπτυξη κρύβει ευρέως αποκλίνοντα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο. Τα δεδομένα από το 2019 χρησιμοποιούνται ως σύγκριση προκειμένου να καθοριστεί μια βασική γραμμή πριν από την πανδημία. 

Οι αγροτικές περιοχές «εκτοξεύονται» σε σχέση με τους αστικούς προορισμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης σε περιφέρειες της ΕΕ (σε επίπεδο NUTS2) τουλάχιστον μέτριας τουριστικής σημασίας που ορίζονται ως περιοχές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2022 κυμαίνονταν μεταξύ -52% για την Πράγα και +93% για τη Γαλλία- Comté. Από τις δέκα περιφέρειες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εννέα ήταν αγροτικές περιοχές στη Γαλλία, ενώ άλλες περιοχές υψηλής ανάπτυξης ήταν στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Από την άλλη πλευρά, οι περιοχές με τις πιο σοβαρές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 ήταν η Πράγα (-52%), το Βερολίνο (-39%), η Βουδαπέστη (-34%) και η Βιέννη (-25%).

Εξετάζοντας τις απόλυτες τιμές, από τις 20 πιο δημοφιλείς περιοχές της Ευρώπης, έξι ήταν στην Ισπανία και τη Γαλλία, πέντε στην Ιταλία, δύο στην Πορτογαλία και μία (Νο 1 στη λίστα) στην Κροατία. Με εξαίρεση τις αστικές περιοχές όπως το Παρίσι και η Μαδρίτη, αυτές οι περιοχές είναι όλες παράκτιες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου ή του Ατλαντικού. 

Οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 1ο τρίμηνο του 2023 υπερβαίνουν τα προηγούμενα ρεκόρ

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι διανυκτερεύσεις σε επίπεδο ΕΕ ξεπέρασαν τα προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα (2020 για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το 2022 για τον Μάρτιο) και τους τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, το 2023, 83,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν γίνει σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω μιας από τις τέσσερις πλατφόρμες, σε σύγκριση με 67,3 εκατομμύρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι περισσότερες ήταν στη Γαλλία (22,0 εκατομμύρια), στην Ισπανία ( 18,2 εκατ.) και στην Ιταλία (9,7 εκατ.).

Η πορεία της Ελλάδας

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 28,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2022, έναντι 24,3 εκατ. το 2019.

Ειδικότερα, η χώρα μας βρίσκεται ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με αξιοσημείωτες μάλιστα τις επιδόσεις του γ’ τριμήνου του έτους, την περίοδο δηλαδή Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, οπότε κατέγραψε συνολικά πάνω από 17,5 εκατ. διανυκτερεύσεις με άνοδο κατά 19,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Πηγή: ot.gr 

Προηγούμενο άρθρο12 μέτρα για συντάξεις, μισθούς και απασχόληση
Επόμενο άρθροΒ.Νανόπουλος: Η Συμμαχία Πολιτών ανανεώνεται συνεχώς για να εκφράσει ολόκληρη την κοινωνία μας!