Αρχική Eπικαιρότητα Νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Εκτός κούρσας διαδοχής ο Τεμπονέρας με αιχμές...

Νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Εκτός κούρσας διαδοχής ο Τεμπονέρας με αιχμές για τη διαδικασία

Διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου αρχηγού. Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε μία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, η οποία δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Oι υποψηφιότητες αναμένεται να κλειδώσουν στην κεντρική Επιτροπή, 15 και 16 Ιουλίου. Προς το παρόν, οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο φερόμενος ως πιθανός υποψήφιος για την αρχηγία Διονύσης Τεμπονέρας επαναλαμβάνοντας, όσα είπε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ταράζει τα νερά δηλώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Όπως ανέφερε o κ. Τεμπονέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά: «Προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία[…] Είμαι σαφής δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του».

Δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, οι υπόλοιποι, φερόμενοι ως πιθανώς ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία. Με μεγάλο ζητούμενο να διατηρηθεί η κομματική συνοχή, παρότι εκφράζονται καθημερινά διιστάμενες απόψεις έχει ξεκινήσει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στον οδικό χάρτη που διαμόρφωσε η Πολιτική Γραμματεία. Κεντρικοί σταθμοί

  • Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου όπου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες
  • Διαρκές συνέδριο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου
  • Αρχές Σεπτεμβρίου η εκλογή προέδρου από τα μέλη, δηλαδή, πριν από την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ
  • Έκτακτο συνέδριο το Νοέμβριο με εκλογή νέων μελών και Κ.Ε.

Οι έντονες ζυμώσεις πάντως συνεχίζονται, καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά τις αιχμηρές τοποθετήσεις του, όπου τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν τα μέλη του κόμματος που θα ψηφίσουν για πρόεδρο να μην προλάβουν να μάθουν τις θέσεις των υποψηφίων για κρίσιμες απόψεις τους στα εθνικά, οικονομικά, φορολογικά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας αιχμές ότι το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή και οι πιθανοί υποψήφιοι για την αρχηγία Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης δεν «διάβασαν» σωστά τις ενισχύσεις που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ‘’ανάσα’’ από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στο Οpen.

«Δεν ενστερνίζομαι τις απόψεις Σπίρτζη, καθώς γνωρίζω τι δουλειά έχει γίνει στο οικονομικό επιτελείο » υπογράμμισε μιλώντας στον Σκάι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης.

«Ο κ. Σπίρτζης συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στο πολύ στενό επιτελείοκαι στη λεγόμενη πλειοψηφία[…] Έχει τη δική του αντίληψη, μπορεί να ήταν σε αυτούς που γνώριζαν τις δημοσκοπήσεις[…] εκείνος πρέπει να απαντήσει», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Δεν βλέπαμε τι γινόταν στην κοινωνία δήλωσε στον Status FM ο Δημήτρης Βίτσας, εμφανιζόμενος σε παραπλήσιο μήκος κύματος με τον Χρήστο Σπίρτζη, χωρίς όμως να «καρφώνει» συγκεκριμένα πρόσωπα: «Εκ του αποτελέσματος έχει φανεί ότι δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι γινόταν στην κοινωνία μπορεί να λοιδορούσαμε τα 150 ευρώ και τα 50 ευρώ επίδομα, αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετώπιζε ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη. Τα είχε ανάγκη».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Τετάρτη

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης