Αρχική Eπικαιρότητα Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Τασούλα – Αντιδράσεις για τη χωροταξία

Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Τασούλα – Αντιδράσεις για τη χωροταξία

Εκτεταμένο rotation θα υπάρξει και στη νέα σύνθεση του Προεδρείο της Βουλής καθώς από τα συνολικά 10 πρόσωπα που θα το στελεχώσουν μόνο οι 4 είχαν αξιώματα και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Η διαδικασία ξεκινά σήμερα στις 12 το μεσημέρι και για την θέση του Προέδρου της Βουλής η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα ο οποίος εφόσον εκλεγεί – που είναι και το πιθανότερο – θα ξεκινήσει την τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα. Από το 1974 εως σήμερα μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Βουλής τρεις φορές. Ο κ. Κακλαμάνης θα διατηρήσει τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων που διατηρεί ο ίδιος με 283 «υπέρ».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προτείνει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και τις 3 πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Υπο αυτά τα δεδομένα για την θέση του Α’ Αντιπροέδρου θα προτείνει τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αντί του Νικήτα Κακλαμάνη που την κατείχε εως σήμερα. Για Β’ Αντιπρόεδρος αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην θέση του κ. Μπάμπη Αθανασίου ενώ Γ Αντιπρόεδρος θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μια θέση αντιπροέδρου που δικαιούται θα προτείνει την κυρία Ολγα Γεροβασίλη αντί της Μερόπης Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ξανά τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ενώ το ΚΚΕ τον κ Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση αναμένεται να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Βιλιάρδου αντί του Κωνσταντίνου Χήτα. Οι Σπαρτιάτες θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη ενώ με ερωτηματικό παραμένει η υποψηφιότητα από την Πλεύση Ελευθερίας.

Κοινοβουλευτική απομόνωση των Σπαρτιατών σχεδιάζει η ΝΔ
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η «γαλάζια» ΚΟ προσανατολίζεται να καταψηφίσει την υποψηφιότητα των Σπαρτιατών για την θέση Αντιπροέδρου της Βουλής μετά τις δηλώσεις του κ Βασίλη Στίγκα υπερ του Ηλία Κασιδιάρη. Αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αν ακολουθήσουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τότε η υποψηφιότητα δεν θα λάβει τις 75 θετικές ψήφους που είναι απαραίτητες για την εκλογή και η θέση θα μείνει κενή.

Πέρα αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσει και την υποψηφιότητα που θα κατατεθεί από την ΚΟ της Νίκης.

Αντιδράσεις για τη χωροταξία των κοινοβουλευτικών ομάδων

Με αρνητικούς οιωνούς ξεκίνησε τις εργασίες της η νέα Βουλή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την πρώτη, τυπική συνεδρίαση για την ορκωμοσία των βουλευτών εξέφρασε ισχυρά παράπονα για τα έδρανα που κατέλαβαν οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Βασική αιτία για την δυσφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήρε την μορφή επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι «Σπαρτιάτες» τοποθετήθηκαν στα ορεινά κεντροαριστερά έδρανα πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

BOYLH_ALLAGH_

Ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα» ενώ προσθέτει πως «Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα».

Πάντως, πηγές από το προεδρείο του κοινοβουλίου τονίζουν τις χωροταξικές δυσκολίες που επιφέρει η νέα οκτακομματική Βουλή και υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να τροποποιηθεί. Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε συνάντηση που είχε προηγηθεί με την κυρία Όλγα Γεροβασίλη το μόνο αίτημα που κατατέθηκε ήταν να μην πολυδιασπαστει η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι οι 158 βουλευτές της ΝΔ έχουν τοποθετηθεί στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ.

Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.