Αρχική Eπικαιρότητα Εντείνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεκδικητές, τα εμπόδια και οι μεταβατικοί...

Εντείνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεκδικητές, τα εμπόδια και οι μεταβατικοί ρόλοι

Ένα βήμα παρακάτω πήγαν χθες οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τη συζήτηση της ανασυγκρότησης του κόμματος μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία, μολονότι οι περισσότεροι συνομολογούν ότι απομένουν ακόμη πολλά, μέχρι το κόμμα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε τροχιά πλήρους επαναφοράς του στην πολιτική ζωή του τόπου. Για αρχή και μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να συνεδριάσει αύριο στις 12 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στην οποία πέφτει ο κλήρος να δρομολογήσει όλα τα βήματα αφενός για την αλλαγή ηγεσίας και αφετέρου για την διεξαγωγή του συνεδρίου. Υπό αυτήν την έννοια, εκπρόσωποι των τάσεων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή (χωρίς να αποκλείεται και μια διατασική συνάντηση σήμερα), προκειμένου να συζητηθεί ένα πιθανό πλαίσιο συμφωνίας ενόψει της αυριανής συνεδρίασης.

Προς το παρόν, πάντως, δεν εμφανίζεται κοινός τόπος ούτε ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, ούτε ως προς τη φύση του Συνεδρίου, καθώς οι μεν «προεδρικοί» θα το ήθελαν «διαρκές» (δηλαδή με τους υπάρχοντες συνέδρους), η δε «Ομπρέλα» ως «έκτακτο», εκκινώντας από μηδενική βάση. Δυσκολία, ωστόσο, παρατηρείται και ως προς τα πρόσωπα που φέρονται να διεκδικούν την ηγεσία, καθώς κανένα εξ’ αυτών δεν μπορεί να εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα χωρίς ένα μίνιμουμ συναίνεσης -αν όχι ανοχής- από κάθε τάση και πάντως χωρίς το μέγιστο δυνατό αριθμό εσωκομματικών συμμαχιών. Σημειωτέον ότι η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής στην περυσινή ψηφοφορία από ένα, ωστόσο, στενότερο εκλεκτορικό σώμα, καθώς τα αρχικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 61.600, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη Πρόεδρος στις 15 Μάϊου 2022 λαμβάνοντας 150.853 ψήφους από εκλεκτορικό σώμα 152.193 μελών, τα οποία υπολογίζονται πλέον στις 170.000.

Κοντολογίς, ακόμη και για την «προεδρική» πλειοψηφία η ανάδειξη ενός κοινού υποψηφίου δεν συνιστά εύκολη υπόθεση, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της «Κίνησης Μελών» καθώς καταγράφονται, παρά τις αρχικές προθέσεις, και αντικειμενικές δυσκολίες. Παρότι στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες για «ενιαία έκφραση», δηλαδή κοινή «προεδρική» υποψηφιότητα, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως για παράδειγμα ο Παύλος Πολάκης. Η προερχόμενη από την «Κίνηση Μελών» Ρένα Δούρου και ο εκπρόσωπος της ΡΕΝΕ, Διονύσης Τεμπονέρας (παρά το κόλλημα της βουλευτικής έδρας) εξακολουθούν να παραμένουν πάνω στο τραπέζι ως πρόσωπα με αναφορά στην «προεδρική» πλειοψηφία, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η «προεδρική», Όλγα Γεροβασίλη. Η κ. Γεροβασίλη φέρεται να προκρίνεται για τη θέση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ένα δηλαδή από τα μείζονα θέματα που θα κληθεί να επιλύσει αύριο η Πολιτική Γραμματεία, αλλά ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος καταγράφονται για τα όρια της θητείας της, δηλαδή για το εάν θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που οι εσωκομματικές εκλογές διεξαχθούν το φθινόπωρο, αλλά και την εν γένει δυναμική της ως πολιτικό πρόσωπο, καθώς αν και στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πρόσωπο κοινής αποδοχής στο εσωτερικό του κόμματος και ως εκ τούτου θα μπορούσε να συμμετάσχει, κατά ορισμένους, και στην κούρσα της ηγεσίας.

Ούτε, όμως, και η κοινοβουλευτική διάταξη μάχης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει τις τάσεις σε ομοφωνία ως προς τα πρόσωπα που θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και αντιπροέδρων της Βουλής, όταν επίκειται η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, προσθέτοντας μια ακόμη αντικειμενική δυσκολία για την Κουμουνδούρου. Με δεδόμενο ότι βρέθηκε από 81 βουλευτές του 2019 σε 47 μόλις προχθές, πολλά χαρτοφυλάκια έμειναν χωρίς κοινοβουλευτική αντιστοίχιση, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας και κατανομής αρμοδιοτήτων, ενόψει της συζήτησης του Σαββατοκύριακου. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται η εκλογή του νέου Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος να ακολουθήσει το απόγευμα της Δευτέρας, μετά δηλαδή την ορκωμοσία της νέας Βουλής, για να εκκινήσει η εσωκομματική προετοιμασία για τις προγραμματικές δηλώσεις. Σε θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και Αντιπροέδρων της Βουλής φημολογείται ότι θα επιλεγούν έμπειρα στελέχη, όπως οι Νάσος ΗλιόπουλοςΝίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Ευκλείδης Τσακαλώτος κά, προκειμένου να υπάρξει δυναμική παρουσία του κόμματος, σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταβατικός Γραμματέας

Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα στελέχη που τοποθετούνται στο εσωκομματικό πεδίο τις τελευταίες ώρες ως προς την ανάγκη να υπάρξει και μεταβατικός Γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη κυρίως την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπό το φόβο μιας ακόμη συντριπτικής ήττας τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στην κατεύθυνση αυτή, ακούγεται έντονα το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα με αυτό το ρόλο, προκειμένου να δρομολογήσει το άνοιγμα του κόμματος σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, αλλά και τη δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές νησίδες στους δήμους, καθώς η Κουμουνδούρου καταγράφει υστέρηση δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμη πιο κοντά θα έφερνε μια τέτοια λύση η πιθανότητα οι εσωκομματικές εκλογές να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο, όπως ζητούν οι «προεδρικοί», αντί του Ιουλίου, όπως φέρεται να επιθυμεί η «Ομπρέλα», ώστε να επιταχυνθούν πλέον οι διαδικασίες. Η τελευταία δείχνει προς ένα «έκτακτο συνέδριο» και πάντως μη «πρόχειρο» με την έλευση κιόλας του φθινοπώρου, θέση με την οποία συμφωνούν και κάποιοι «προεδρικοί». Παράλληλα, στις συνεδριάσεις της η «Ομπρέλα» υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη γενναίας αυτοκριτικής, ενώ σε επίπεδο ηγεσίας η στήριξή της θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (για το εάν θα είναι τελικά ο ίδιος υποψήφιος), αλλά και της Έφης Αχτσιόγλου, την υποψηφιότητα της οποίας φέρεται να προκρίνει.

Σημειωτέον ότι η κ. Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε χθες για πρώτη φορά αναφορικά με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας σε ανάρτησή της πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως», καταλήγοντας πως «μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας». Η καταληκτική αποστροφή της, μάλιστα, εκτιμήθηκε ως ένα «πρώτο σήμα» απέναντι στην κούρσα της διαδοχής, μολονότι η κ. Αχτσιόγλου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Απεναντίας, κάθε ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε χθες ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της διακυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής -υπό κάποια μορφή- στην προεκλογική μάχη, εξέλιξη την οποία υποδέχτηκαν με ικανοποίηση ιδίως τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Στο εσωκομματικό, προεκλογικό σκηνικό, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος εκτιμάται ότι παρουσιάζει διείσδυση σε αρκετές τάσεις λόγω του μετριοπαθούς προφίλ του, ενώ ένα από τα μεγάλα ζητούμενα συνιστά και η στάση των «πασοκογενών» στελεχών απέναντι στο παλμαρέ των υποψήφιων Προέδρων, αλλά και το ιδεολογικό στίγμα που αυτοί θα εκπέμψουν, από το οποίο θα κριθεί η τελική παραμονή μεγάλης μερίδας «πασοκογενών» στελεχών στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ».